UBIJEN BOSKO BUHA, POMOCNIK NACELNIKA JAVNE BEZBEDNOSTI MUP

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2002.

19:00

Default images
Pomocnik nacelnika resora Javne bezbednosti MUP Srbije Bosko Buha ubijen je u ponedeljak rano ujutro u Beogradu. U zvanicnom saopstenju MUP, koje je dostavljeno Radiju B92, navodi se da je "u 2:40, na parkingu ispred hotela 'Jugoslavija', nepoznat izvrsilac, s vise projektila iz automatskog oruzja, ispaljenih iz neposredne blizine, tesko ranio pomocnika nacelnika resora Javne bezbednosti MUP Srbije, general-majora Boska Buhu dok je ulazio u vozilo". Tesko ranjen general je kolima Hitne pomoci prebacen u Urgentni centar, gde je podlegao povredama. Uvidjaj na licu mesta izvrsio je istrazni sudija Okruznog suda u Beogradu, a preduzimaju se intenzivne mere na rasvetlavanju svih okolnosti tog dogadjaja i pronalazenju izvrsioca. General-major Bosko Buha rodjen je 1959. u Virovitici, a u Ministarstvu unutrasnjih poslova Srbije radio je od 1991. Obavljao je funkciju nacelnika Odeljenja unutrasnjih poslova Sopot, komandanta Policijske brigade, necelnika Sekretarijata u Beogradu i pomocnika nacelnika resora Javne bezbednosti MUP Srbije", navodi se u saopstenju MUP Srbije povodom ubistva Boska Buhe.

Pomocnik nacelnika resora Javne bezbednosti MUP Srbije Bosko Buha, rodjen je 30. septembra 1959. u Virovitici u Hrvatskoj. Fakultet narodne odbrane zavrsio je u Zagrebu, a u Beograd dolazi 1991. posle izbijanja ratnih sukoba u Hrvatskoj i ubrzo postaje nacelnik Odeljenja unutrasnjih poslova u Sopotu, kod Beograda. Za komandanta Policijske brigade SUP Beograd postavljen je 1998. Buha je oko godinu dana proveo na Kosovu, gde je bio i tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. i gde je bio i ranjen. Za nacelnika beogradskog MUP imenovan je 6. februara 2001. U cin general-majora unapredjen je 1. juna 2001. kada je predsednik Srbije Milan Milutinovic, na predlog ministra unutrasnjih poslova Dusana Mihailovica, unapredio nekoliko policijskih oficira. U novembru 2001.

nedeljnik "Reporter" je objavio spisak pripadnika policije za koje je zainteresovan Haski tribunal za ratne zlocine, na kom se naslo i Buhino ime. Buha je tada izjavio da se radi o "drugoj osobi sa istim imenom".

Posle 11 meseci provedenih na mestu sefa beogradske policije, sredinom decembra 2001. postavljen je za pomocnika nacelnika resora Javne bezbednosti MUP Srbije. Mnogi su to protumacili kao njegove smenjivanje, ali je ministar Mihailovic tada izjavio da Buha nije smenjen, vec unapredjen.

Jedan od prvih politicara koji je ragovao na ubistvo Buhe je republicki ministar pravde Vladan Batic. On smatra da nije rec o politickom ubistvu, vec o obracunu podzemlja s covekom koji je vec dugo na visokim pozicijama u MUP. "To je jedan tragican dogadjaj i ocito jedno upozorenje da se mora odlucnije krenuti u borbu protiv kriminala i ja verujem da je to nesto sto datira iz vremena koje je za nama", kaze Batic.

Ministar unutrasnjih poslova Dusan Mihajlovic porucio je da drzava mora da se digne na noge dok ne budu pronadjene ubice Boska Buhe. On je najavio da ce policija "zaviriti u svako kriminalno gnezdo" i da ce "svakog kriminalca privesti na informativan razgovor" dok ne budu pronadjene Buhine ubice.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilic najavio je da ce zatraziti ostavku ministra Dusana Mihajlovica ukoliko u narednih nekoliko dana ne budu otkrivene ubice Boska Buhe.

"Prvo sto ocekujem od policije je da saopsti sta je moguc motiv za ovo ubistvo", rekao je srpski premijer Zoran Djindjic. "Za mene kampanja trazenja oruzja po parkovima i trazenja ubice tek tako nije profesionalna. Ja ocekujem da, za raziku od ranijih ubistava, bude saopsteno da li postoji kod kolega, u nacinu zivota, potencijalan motiv za to sto se desilo i samo na osnovu toga moze da bude napravljena kriminalisticka istraga. Mi imamo problem sto kriminalisticka policija nije razvijana i sto realno imamo deficit u kriminalistickoj policiji, i u opremi, i u ljudima, i u logistici. Imamo kordone koji su specijalizovani za ulicne akcije i njih imamo jos", kaze Djindjic. On je rekao da je to ubistvo velik test za policiju, nakon cega ce se videti da li je vreme za promene u MUP. Komentarisuci izjavu ministra Mihajlovica da ce prevrnuti nebo i zemlju da pronadje ubicu Buhe, Djindjic je rekao: "Mislim da se ubica ne nalazi ni na nebu, ni na zemlji, ubica se nalazi medju onim ljudima koji su imali kontakte sa zrtvom, koji su bili sigurno u odnosu s njim, jer niko nikoga ne ubije bez razloga. Najpre treba utvrditi koji je potencijalan razlog i koncentricnim krugovima videti ko su potencijalni osumnjiceni.

Postavicemo pitanje odgovornosti ljudi koji su nadlezni za to, nije ministar u istrazi. Ja cu traziti izvestaj svaka 2-3 dana i u kojoj meri je tezina slucaja razlog eventualnog neuspeha, a u kojoj nedovoljna profesionalnost", rekao je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: