Nastavlja se konferencija "Albanci i njihovi susedi"

Izvor: B92

Subota, 08.04.2000.

19:10

Default images
U Budimpesti se nastavlja konferencija pod nazivom "Albanci i njihovi susedi", u organizaciji americke zaduzbine Projekat za etnicke odnose na kojoj ucestvuju predstavnici Srba i Albanaca sa Kosova, opozicije iz Srbije, crnogorskih vlasti, UN, SAD, EU, OEBS, NATO i Saveta Evrope, kao i albanskih zvanicnika i lidera Albanaca iz Makedonije. Specijalni izaslanik UN za Kosovo, sef slovacke diplomatije Eduard Kukan upozorio je kosovske Albance da "ne pokusavaju da trenutnu prednost na terenu iskoriste za ostvarivanje nezavisnosti" Kosova dodajuci da ce "demokratizacija Srbije dovesti do stvaranje realnije politike prema Kosovu, ali da to nece izbrisati mrznju koja postoji izmedju Srba i Albanaca u pokrajini". Pravni savetnik predsednika Crne Gore Miodrag Vukovic je ponovio da se ta jugoslovenska republika "protivi nezavisnosti Kosova", sto su, kako je rekao, na konferenciji jasno istakli i predstavnici medjunarodne zajednice. Predsednik Partije za demokratski progres Kosova, Hasim Taci rekao je da u Srbiji "ima demokrata, ali nema demokratskog koncepta". "Demokratskim snagama u Srbiji treba da pomognu i susedi i medjunarodna zajednica, ali i kosovski Albanci, koji to sada ne mogu uciniti, jer bi takva saradnja nosila rizik i za opoziciju u Srbiji i za kosovske Albance", rekao je on. Predsednik Socijalisticke partije Albanije, Fatos Nano, govorio je o tri moguca scenarija na Balkanu. Kao prvo, on je upozorio na opasnost od balkanizacije situacije, koju bi izazvali spontani unutrasnji dogadjaji, a koji bi doveli do obnavljanja sukoba. Nano je kao drugu mogucu opciju naveo instrumentalizaciju Kosova za "ciljeve i geopoliticke akcije, koje bi jos jednom potresle Balkan i Evropu". Prema njegovom misljenju, treca i ujedno najpozeljnija varijanta bila bi ukljucivanje balkanskih drzava i naroda u evropske integracione tokove, preko Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu. Zarko Korac, predsednik SDU, za B2-92 je izjavio da na konferenciji nije nadjeno mnogo zajednickog, "sem sto su Albanci podrzali demokratsku Srbiju, ali moj je utisak bio da, kad Rugova govori o demokratskoj Srbiji koju i on zeli, on vise misli na susednu drzavu, a, s druge strane, kad su srpski predstavnici govorili, oni su vise mislili na demokratsku Srbiju u celini ukljucujuci i Kosovo, kao demokratski deo". "Moram reci da je Moma Trajkovic dosta ostro polemisao sa stavovima nekih Albanaca – da projekat Velika Albanija ne postoji, da je to samo izmisljotina Miloseviceve propagande, dakle, bilo je varnica, ali sve u granicama veoma korektnog razgovora", kaze Korac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: