SVEDOK K5 U PONEDELJAK NASTAVLJA SVEDOCENJE U HAGU

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2002.

19:00

Default images
Zasticeni svedok tuzilastva Haskog tribunala, Albanac sa Kosova predstavljen pod sifrom K5, nastavice u ponedeljak davanje iskaza na sudjenju bivsem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Milosevicu. Svedok ce govoriti o akcijama koje je kao "policijski dousnik" izvodio 1999.

godine po nalogu komandanta policijske stanice u Urosevcu Miomira Mitica, a sa cime su navodno bili upoznati i celni ljudi MUP-a i Drzavne bezbednosti. Od Milosevica se ocekuje da u ponedeljak sudskom vecu preda video-traku sa snimljenom izjavom dugogodisenjeg Rugovinog saradnika Adnana Merovcija, koju je on aprila 1999. dao pristinskoj televiziji NAC i u kojoj on za masovna iseljavanja Albanaca sa Kosova za vreme rata okrivljuje NATO-bombardovanje, javlja iz Haga specijalni izvestac B92 Ljubica Gojgic. U izjavi za B92, pravni savetnik Slobodana Milosevica, Zdenko Tomanovic potvrdjuje da je rec o 18-minutnom snimku intervjua koji je Merovci dao nekoliko dana posle prvog susreta sa Milosevicem u Belom dvoru u Beogradu. "Na toj kaseti, osim onih izjava koje je g.

Milosevic pravilno citirao u petak, nalazi jos mnogo detaljnije koje ce, gledano iz ugla sudskog veca, biti mnogo interesantnije poput onih da to nije samo licno misljenje g. Merovcija, da je NATO-agresija jedan od najvaznijih razloga za iseljavanje stanovnistva, nego i da je to misljenje jednog velikog broja Albanaca sa kojima je on obavio razgovore", rekao je Tomanovic. Kaseta ce, tvrdi Tomanovic, otkloniti dilemu da li je Merovci bio u kucnom pritvoru, kao i da li je izjavu dao u pratnji naoruzanih ljudi. Iako je od pocetka sudjenja Muilosevicu vise puta prikazivan video-materijal, cini se da je snimak pristinske televizije, prema informacijama do kojih smo dosli, vise ne postoji, izazvao do sada najvece interesovanje sudija. Glavni sudija Ricard Mej najavio je mogucnost da se Merovci, ukoliko bude potrebno, ponovo pojavi na sudu kako bi odgovarao na pitanja u vezi sa kasetom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: