STRUCNA MISLJENJA O ODUZIMANJU MANDATA

Izvor: B92

Subota, 25.05.2002.

19:00

Default images
Clan Odbora za pravosudje Skupstine Srbije Branko Pavlovic ocenio je da odluka Predsednistva DOS-a o oduzimanju mandata nekim poslanicima ne moze da bude sprovedena bez krsenja Zakona o izboru narodnih poslanika. Pavlovic, inace funkcioner Socijaldemokratske partije, rekao je da odluka DOS-a "mora biti utemeljena na Zakonu o izboru narodnih poslanika", ali je naglasio da taj zakon "ne predvidja da se poslanicima oduzimaju mandati zbog male minutaze". "Odluka DOS-a je, kao odluka, u redu i oni imaju pravo da je kao Predsednistvo donesu, ali svi koji bi je sprovodili morali bi da krse zakon", rekao je Pavlovic.

O tome da li je odluka DOS o oduzimanju mandata zakonita ili ne Marko Blagojevic iz CESIDA za Radio B92 kaze da Zakon o izboru narodni hposlanika kaze da mandat jednom licu moze prestati prestankom njegovog clanstva u stranci na cijoj je izbornoj listi bio, bila to stranka ili koalicija. "Medjutim, DOS nije formalna koalicija, i kao takva nije registrovana u ministratsvu pravde, tako da bi, u principu, o clanstvu jednog lica u stranci mogla da odlucuje samo stranka ciji je on clan. Iz toga bi samo stranka ciji je on clan mogla da odlucuje i o prestanku njegovog mandata. Medjutim, moguce je da je drugacije regulisano koalicionim sporazumom, i ja mislim da je upravo koalicioni sporazum referentna tacka za ovo pitanje", kaze Blagojevic. U DOS-u tvrde da se u koalicionom sporazumu navodi da je vladajuca koalicija vlasnik svih mandata, i da predsednistvo DOS-a kao jedino telo moze donositi odluku o mandatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: