SUDJENJE MILOSEVICU: SVEDOCILI MEROVCI I ZASTICENI SVEDOK K5

Izvor: B92

Petak, 24.05.2002.

19:00

Default images
Svedok optuzbe na sudjenju Slobodanu Milosevicu Adnan Merovci pojavice se ponovo u haskom tribunalu kada optuzeni bude nabavio snimak izjave koju je Rugovin savetnik tokom bombardovanja dao televiziji NAC.

Kako tvrdi Milosevic, Merovci je tada izjavio da je "bombardovanje bilo glavni uzrok bezanja stanovnistva". Adnan Merovci tvrdi da je taj citat izvadjen iz konteksta i da ce to dokazati u ponovnom pojavljivanju u sudu.

U petak se u sudnici se pojavio i dugo najavljivani, zasticeni svedok K5. Kako javlja specijalni izvestac iz Haga Ljubica Gojgic, svedok K5, koji je u petak svedocio na sudjenju Slobodanu Milosevicu, predstavljen je kao Albanac iz Urosevca, dugogodisnji dousnik policije, koji je za vreme sukoba na Kosovu, po nalogu policije trebalo da ucestvuje u ubistvima Albanaca, u paljenju kuca i radnji i zastrasivanju stanovnistva. Kako javlja dopisnik B92 Ljubica Gojgic, svedok K5, ciji su lik i glas za potrebe svedocenja bili izmenjeni, rekao je da su 1998.

godine od komandira policijske stanice u Urosevcu, Miomira Mitica, dobio spisak Albanaca koje je trebalo likvidirati, kao i da je tu akciju prethodno odobrio zapovednik SAJ-a na Kosovu, koga se svedok seca kao Dragana. Prema recima ovog svedoka, meta policije bili su finansijeri OVK i ljudi ciji su rodjaci pripadnici ove formacije, a odgovornost za napade je kasnije pripisivana upravo OVK. Zato su K5 i njegov saucesnik, Srbin Dejan Stojkovic, takodje policijski dousnik, osim naoruzanja dobili uniforme i oznake OVK, kao i bombe kineske proizvodnje, kakve je obisno koristila ta formacija. K5 je rekao da on i njegov saucesnik nisu likvidirali ni jednu osobu sa policijske liste jer nisu mogli da ih pronadju, ali da su uspeli da zapale nekoliko autobusa i automobila, kao i da opljackaju i zapale nekoliko radnji i postave eksploziv u kaficu u kome su se okupljali Albanci. Svedok je rekao da je na kosovu delovala organizacija "Crna ruka", koja je takodje ubijala i zastrasivala Albance, a ciji su clanovic, navodno, bili srpski policajci. Svedocenje ovog zasticenog svedoka bice nastavljeno u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: