DSS CE BITI ISKLJUCEN IZ DOS?

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2002.

19:00

Default images
Predsedavajuci DOS-a Goran Svilanovic zakazao je za petak u 18 casova sednicu predsednistva vladajuce koalicije, na kojoj ce se raspravljati o radu republicke skupstine i statusu DSS. Sef poslanicke grupe DOS-a Cedomir Jovanovic izjavio je za B92 da jedna od tacaka dnevnog reda biti i oduzimanje poslanickih mandata DSS. "Raspravljacemo o statusu DSS-a, posto je stranka gospodina Kostunice prekrsila sve koalicione sporazume", kaze Jovanovic: "To je logicna posledica politike koju je DSS vodila u okviru republickog parlamenta. Ti problematicni medjusobni odnosi nas dovode u poziciju da, birajuci izmedju parlamenta kao institucije koja mora funkcionisati i DSS, u svakom slucaju izaberemo ovo prvo. Da li je rec o politickoj volji ili njihovoj nesposobnosti da odgovore svom poslu, vise nije toliko vazno. Zbog toga cemo mi uraditi ono sto je nasa obaveza - konstatovati da od 176 poslanika koliko DOS ima kao jedinstvena lista u republickom parlamentu, a da direktnu opstrukciju vrsi poslanicka grupa DSS-a koja mora biti sankcionisana. Mi imamo jos 40 poslanika koji mogu biti stavljen u funkciju u bilo kom trenutku i tome cemo razgovarati".

Predsedavajuci DOS-a i lider GSS Goran Svilanovic potvrdio je da ce na sednici biti reci i o ponasanju poslanika SRS u skupstini Srbije, dok Cedomir Jovanovic smatra da je to pitanje u rukama republickog javnog tuzioca: "Postoje svi preduslovi da se pokrene postupak, ne samo utvrdjivanja individualne odgovornosti, vec i utvrdjivanja politicke odgovornosti stranke koja je prethodnih 12 godina promovisala one principe i one vrednosti koje su bile direktno suprotne interesima gradjana Srbije. Ocekujem da ce republicko javno tuzilastvo preispitati politicko delovanje te strane i u skladu sa republickim i saveznim zakonom pokrenuti inicijativu za brisanjem iz spiska politickih organizacija koje su registrovane na republickom nivou i da ce istovremeno utvrditi odgovornost pojedinaca koji su svojim ponasanjem direktno ugrozavajuci vitalne interese naseg drustva".

Goran Svilanovic za B92 kaze da za sada ne moze da iznese stav GSS po ovim pitanjima: "Ja necu moci da donesem neku odluku u ime GSS-a osim nacelnu s obzirom na to da bi na ovu vrstu odluka morao da se konsultujem sa Predsednistvom ili Glavnim odborom". Komentarisuci najave iz DOS-a o mogucem oduzimanju poslanickih mandata, potpredsednik DSS-a Zoran Sami za B92 kaze: "Teoretski covek moze uvek izadje na ulicu i da ga neko udari po glavi i uzme mu novcanik, ali to obicno ne sprecava coveka da izlazi na ulicu. Prema tome, mi o tome ne razmisljamo, a oni koji to eventualno misle da rade neka razmisle sta to sve znaci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: