INCIDENT U SKUPSTINI SRBIJE

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2002.

19:00

Default images
Tokom zasedanja Skupstine Srbije u sredu poslanici Srpske radikalne stranke izazvali su incident. Najpre su Dragoljub Stamenkovic i Goran Cvetanovic udaljeni iz sale jer nisu hteli da napuste govornicu.

Zatim je iskljucen i Dragan Colic jer je bez dozvole predsednice Parlamenta izasao za govornicu i tom prilikom iscupao mikrofon ispred mesta na kome sedi predsedavajuci. Incidenti su kulminirali pola sata pre pauze za rucak kada je Natasa Jovanovic, takodje poslanik radikala, polila vodom Natasu Micic, predsednicu Parlamenta. Zbog incidenata koje su kontinuirano izazivali radikali, skupstinska vecina donela je odluku da svi prisutni poslanici te stranke budu udaljeni sa sednice. Sef Poslanickog kluba DOS Cedomir Jovanovic izjavio je da ti dogadjaji predstavljaju poslednju fazu politike koja je vodjena tokom proteklih 12 godina. "To je politika destrukcije prema gradjanima Srbije. Parlament je najvaznija drzavna institucija i napad na Parlament je napad na sve demokratske procese koji se u ovom trenutku desavaju u nasem drustvu i mi cemo se tome suprotstaviti. Uopste nas ne interesuje koja je stranka iz koje ti ljudi dolaze, interesuju nas pojedinci koji na taj nacin pokusavaju da Srbiji posalju poruku da se nista nije promenilo i da Srbija zivi zivot od prethodne decenije. To nije tacno i zato cemo biti odlucni prema svima, to je jedini nacin da se upristoji taj dom i da pocne ona vrsta reformi koja je potrebna nasem drustvu", kaze Jovanovic.

On je najavio i da ce DOS zameniti 50 poslanika koji najcesce izostaju sa skupstinskih sednica, bez obzira na to iz kojih su oni stranaka.

"Insistiracemo na 176 poslanika DOS kao broju koji je usao u Parlament, trazicemo promenu 50 najneredovnijih poslanika, a to sto se medju njima uglavnom nalaze clanovi Demokratske stranke Srbije neka o tome razmisljaju oni koji su u rukovodstvu stranke i koji su tako odlucili.

Ne postoji nijedno mesto u Srbiji na kom je moguce takvo ponasanje, tako nesto vise ne moze biti tolerisano i bice spreceno", kaze Jovanovic.

S druge strane, potpredsednik DSS Dragan Marsicanin smatra da parlamentarna kriza, nastala tokom rasprave o Zakonu o ministarstvima, moze biti resena samo izborima. "Uvek kada postoji parlamentarna kriza, onaj ko to ne sagledava pokazuje ili politicku nepismenost, ili potpunu politicku neodgovornost. Treba da se suocimo s dubinom politicke krize u Srbiji i da je resavamo na odgovoran nacin. To podrazumeva zavrsavanje vaznih drzavnih poslova na saveznom nivou, a zatim ulazak u niz izbora i pokusaj da tako budu stabilizovane prilike u Srbiji", kaze Marsicanin.

Raspravu o amandmanima na Zakon o ministarstvima napustili su i poslanici stranke Srpskog jedinstva. Prema recima Borislava Pelevica, poslanici njegove stranke "do daljeg" nece ucestvovati u radu Skupstine, jer "ne zele da trpe samovolju i diktaturu DOS". Pocetak zasedanja Skupstine kasnio je i zbog kvoruma. Tek oko podneva u sali se nalazio dovoljan broj poslanika za pocetak rasprave.

U popodnevnom delu zasedanja poslanici su usvojili Zakon o ministarstvima, nakon cega je sednica prekinuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: