DOS I "ZAJEDNO ZA JUGOSLAVIJU" POSTIGLI DOGOVOR

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2002.

19:00

Default images
Predstavnici DOS i koalicije "Zajedno za Jugoslaviju"

postigli su saglasnost oko svih zahteva Socijalisticke narodne partije u vezi sa Sporazumom o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore. Nakon sastanka, odrzanog u ponedeljak uvece u saveznom parlamentu, predsednik Veca gradjana Dragoljub Micunovic rekao je da je postignut "politicki dogovor da koalicije deluju jedinstveno". "Dogovorili smo se da se u ustavnoj komisiji zalazemo za one stavove koji se inace i nalaze u Ustavnoj povelji, i to, prvo, da ce Ustavna povelja biti proglasena i usvajana u Saveznoj skupstini, drugo, da ce izbori za savezne poslanike biti neposredni i da ce do izbora novih i novog Ustava svi savezni organi raditi", rekao je Micunovic. Do kraja meseca trebalo bi da bude nastavljeno zasedanje saveznog parlamenta na kome bi bio usvojen Sporazum i izabrana komisija za izradu Ustavne povelje, rekao je Micunovic. Prema njegovim recima, do formiranja komisije DOS i koalicija "Zajedno za Jugoslaviju" oformice tim koji ce biti zaduzen za usaglasavanje resenja u Ustavnoj povelji.

Na pitanje da li ce postignuti zakljucci biti usvojeni sa Sporazumom, lider SNP Predrag Bulatovic je izrazio nadu da ce do toga doci, ali je i dodao da ce to pitanje razmatrati tim koji treba da usaglasi buduca ustavna resenja. "Mi cemo u daljoj aktivnosti sinhroniznovano delovati zbog svih kljucnih elemenata za Ustavnu povelju. Nase koalicije smatraju da treba afirmisati federaciju Crne Gore i Srbije i zato i postoji ta jedna ekipa. Nije moguce da sve stranke DOS, DSS i koalicija 'Zajedno za Jugoslaviju' nastupaju samostalno. Mi smatramo da treba dovesti posao ocuvanja zajednicke drzave do kraja, a to je rad na Ustavnoj povelji, a za to je potreban sinhronizovan rad, i mislim da ce od sada taj rad biti u kontinuitetu, kako smo mi to i ranije radili, sve do potpisivanja Sporazuma", rekao je Bulatovic.

Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica ocenio je da je dogovorom koalicionih partnera "postignut velik napredak", iako "niko ne moze biti zadovoljan dosadasnjom dinamikom formiranja komisije za izradu Ustavne povelje". "Nijedan od zahteva oko kojih je postignut dogovor za mene od pocetka nije bio sporan", rekao je Kostunica, navodeci da je neposredan izbor poslanika princip koji vazi i prilikom izbora poslanika Evropskog parlamenta. "Za mene je stvar potpuno jasna: postojala je mogucnost u jednom trenutku da smo mogli da se slozimo s Djukanovicem da buduce Skupstina Srbije i Crne Gore bude dvodomne, pa da u jednom domu poslanici budu birani posredno, a u drugom neposredno. Posto to nije postignuto, onda se u jedan dom te buduce skupstine moraju poslanici birati makar na onaj nacin na koji se biraju u evropski parlament, a to znaci neposredno. Mislim da smo te 3 nesporne stvari rascistili i nadam se da ce cela ova stvar dalje biti ubrzana", rekao je on.

Nakon sastanka DOS i "Koalicije za Jugoslaviju", odrzan je i poseban sastanak lidera SNP Predraga Bulatovica sa izaslanicima predstavnika Evropske unije Stefanom Leneom i Tomasom Ekertom. U kratkom saopstenju nakon ovog razgovora navodi se da je Bulatovic upoznao Solanine izaslanike s postignutim dogovorom i ocenio da ce to ubrzati rad na donosenju konacnog dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: