DINKIC: KONVERTIBILNOST DOBRA ZA STRANE INVESTICIJE

Beograd --

Podeli

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic izjavio je u ponedeljak da konvertibilnost dinara ukazuje stranim investitorima da u drzavi nema kursnih rizika sto ce pozitivno uticati na njihov dolazak u Jugoslaviju. Dinkic je to izjavio na Ekonomskom fakultetu na tribini pod nazivom "Konvertibilnost dinara i razvoj finansijskog sektora u Srbiji".

Prema recima Dinkica, jedna od najnepopularnijih mera, tokom sprovodjenja reformi, bila je liberalizacija cena, ali je u nekim segmentima potrebno izvrsiti dalju liberalizaciju, i naveo primer jestivog ulja koje je za oko 50 procenata jeftinije u susednim zemljama.

"Lek je jednostavan, ili treba uvesti ulje, ili intervenisati iz Republickih robnih rezervi kako bi se razbio monopol", rekao je Dinkic i dodao da je problem sto Vlada Srbije nema adekvatnu agrarnu politiku.

Prema recima Dinkica, od 5. oktobra do danas u Srbiji su zarade realno porasle za 48 procenata. Dinkic je najavio i osnivanje drzavne agencije koja ce se baviti osiguravanjem rizika kod kreditiranja stambene izgradnje tako da se prvi stambeni krediti mogu ocekivati krajem godine.

Najnizi rok za davanje stambenih kredita bice 20 godina, rekao je Dinkic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.