DJINDJIC I SVILANOVIC U SAD

Izvor: B92

Nedelja, 19.05.2002.

19:00

Default images
Premijer Srbije Zoran Djindjic i savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanovic, doputovali su u Vasington gde ce u naredna dva dana sa predstavnicima americke administracije razgovarati o nastavku pomoci za Jugoslaviju. Iz Vasingtona za B92 izvestava novinar Glasa Amerike Milan Pavlica.

"Jugoslovenska delegacija u kojoj se nalaze srpski premijer Zoran Djindjic i Savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanovic stigla je u nedelju u Vasington, gde ih u naredna dva dana ocekuju sastanci sa predstavnicima Busove administracije i funkcionerima medjunarodnih organizacija. Djindjic i Svilanovic bi u ponedeljak, a mozda i u utorak trebalo da razgovaraju sa predstavnicima Svetske banke i Stejt departmenta, posebno sa americkim Drzavnim sekretarom Kolinom Pauelom i ambasadorom za pitanja ratnih zlocina Pjerom Ricardom Prosperom.

Djindjic je pre odlaska iz Beograda izjavio da je cilj ove posete resavanje nesporazuma oko uslovljavanja americke pomoci Jugoslaviji, odnosno pitanje sertifikacije koja je i dalje na ledu. Uz to, teme razgovora bice i odmrzavanje sredstava jugoslovenskih firmi u americkim bankama, status najpovlascenije nacije u trgovinskim odnosima sa Amerikom, te odnosi u Pariskom i Londonskom klubu poverilaca. U Vasingtonu, za sada, nema reakcija na ovu prilicno iznenadnu posetu".

Savetnik predsednika Jugoslavije Predrag Simic izjavio je da, kako saznaje iz svojih kontakata sa zvanicnicima Stejt departmenta, jasno moze da se izvuce zakljucak da vise nece biti nikakvih problema ili uslovljavanja sto se tice americke pomoci za Jugoslaviju: "Mislim da bi trebalo ocekivati odluku o sertifikaciji i verovatan motiv ove posete je da se ta odluka ubrza. Ne mislim da ce oni imati tezak zadatak jer mislim da je najteze proslo.Zakon je donet, Hag u ovom trenutku ima pune ruke posla, a ni americka administracija nema previse entuzijazma da sledi politiku kakvu traze neki kongresmeni i senatori", kaze Simic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: