Pocela konferencija o Albancima i njihovim susedima

Izvor: B92

Petak, 07.04.2000.

20:28

Default images
U Budimpesti, u hotelu "Korona" u petak je pocela dvodnevna konferencija, pod nazivom "Albanci i njihovi susedi", u organizaciji americke zaduzbine Projekat za etnicke odnose. Konferenciju je otvorio potpredsednik odbora za odbranu madjarskog parlamenta Istvan Simicko koji je rekao da medjunarodna zajednica mora da pruzi pomoc, ali da to moraju da ucine i same nacionalne zajednice i politicki lideri. Na konferenciji, izmedju ostalih, ucestvuju prestavnici kosovskih Srba i Albanaca Momcilo Trajkovic, Ibrahim Rugova i Hasim Taci, sef albanske diplomatije Paskal Milo, iz Srbije Zarko Korac, Vladan Batic, Dusan Janjic, dok je iz Crne Gore doputovao Miodrag Vukovic.

“Tokom danasnjeg sastanka dominirala su dva problema”, rekao je za B2-92 predstavnik Projekta za etnicke odnose za Balkan, Dusan Janjic. On je precizirao da je predmet razgovora realno stanje na Kosovu i kratkorocne mere za uspostavljanje mira, stabilnosti i bezbednosti. “Takodje razgovaramo i o tome sta je moguce uraditi na uspostavljanju kontakta srpske opozicije i predstavnika Albanaca na Kosovu”, objasnio je Janjic uz napomenu da ce sutra na dnevnom redu biti dugorocne mere o resavanju krize u regionu.

Govoreci o atmosferi na sastanku, koji je i prvi susret zastupnika razlicitih albanskih kosovskih partija i Srba na Kosovu od Rambujea, Dusan Janjic je rekao da je s obzirom da se rat skoro zavrsio postoji zacudjujuca atmosfera spremnosti za razgovor i tolerancije. "Ocigledno je da postoji zelja i svest da se razgovara da je svima jasno da problem ovakav kakav je, nije resen, da predstoji dug period trazenja resenja u cemu se nece moci izbeci srpsko-albansko partnerstvo ili pregovaranje. Nema niti incidenata, niti arogancije sa jedne ili druge strane a sto je najvaznije nema pozivanja nekog treceg spolja da resi probleme", izjavio je Janjic.

Radio B2-92 zamolio je Saveznog ministra za telekomunikacije Ivana Markovica na konferenciji za novinare u direkciji JUL-a u Beogradu, da komentarise budimpestanski sastanak i cinjenicu da niko od predstavnika vlasti nije pozvan. Gospodin Markovic je u odgovoru posebno naglasio cinjenicu da je poziv upucen i vladiki rasko-prizrenskom Artemiju i dodao: "Ja se sad samo pitam - kako li izgleda pakao, ako je Artemije bozji covek na zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: