DJINDJIC: OSTRIJA BORBA PROTIV SVERCA

Izvor: B92

Petak, 17.05.2002.

19:00

Default images
U "Termoelektrani Nikola Tesla A" u Obrenovcu u petak je spaljeno 80 tona nedavno zaplenjenih cigareta, vrednih 20 miliona maraka. Prema recima premijera Srbije Zorana Djindjica, sverceri su ovom zaplenom izgubili cak 120 miliona maraka. "Ovaj potez je deo sire strategije Vlade Srbije u borbi protiv duvanske mafije i organizovanog kriminala", rekao je Djindjic. On je najavio usvajanje zakona o duvanu, koji ce obuhvatiti proizvodnju, uvoz i distribuciju cigareta, donosenje propisa o novim akciznim markicama i pojacanu carinsku kontrolu na granicama. "Ideal je da svaki sleper svake robe koji udje u siri region, a to znaci i Madjarska i Austrija i Rumunija i Bugarska i sve druge zemlje, na granicama bude identifikovan, da njegov tovar bude identifikovan i da kroz informaticku mrezu bude dostupan i nasim carinskim organima i da oni mogu da prate svaki od tih tovara koji je destiniran za nasu zemlju ili je deklarisan da ce proci kroz nasu zemlju ili da ce uci u nasu zemlju", rekao je Djindjic.

Govoreci o dosadasnjim rezultatima Vlade u suzbijanju ilegalnog trzista cigareta, ministar finasija Bozidar Djelic naveo je da je tokom prosle godine ocarinjeno dva puta vise cigareta, nego za proteklih 5 godina.

"Milion i 484 boksova ili 15,217 miliona paklica je unisteno, sto znaci da ce kroz tu nasu akciju oko 30 miliona maraka izaci iz dzepa mafije i svercera i utoliko smo ih oslabili", kaze Djelic. Praksa unistavanja zaplenjenih cigareta koja je pocela u Srbiji, u svetu je vec uobicajena.

Kako je Beti rekao izvor blizak trgovcima duvanom, "nikad se ne zna da li su zaplenjene cigarete falsifikat ili original, a ukoliko drzava preprodaje zaplenjene cigarete, onda ona cesto ucestvuje u legalizaciji falsifikovanih cigareta". Do pre nekoliko dana drzava je prodavala zaplenjene cigarete Vojsci, policiji, zatvorima i nekim distributivnim firmama, ali se s takvom praksom prestalo na "pritisak" iz inostranstva, rekao je isti izvor. Naime, strani proizvodjaci insistiraju da falsifikati s njihovom markom budu unisteni, jer se preprodajom narusava njihov imidz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: