RUGOVA: "JA MISLIM DA JE ZNAO"

Izvor: B92

Subota, 04.05.2002.

20:00

Default images
U ponedeljak ce u Haskom tribunalu biti nastavljeno unakrsno ispitivanje predsednika Kosova Ibrahima Rugove u procesu protiv Slobodana Milosevica. Uz Rugovino svedocenje paznju je privuklo i prvo pojavljivanje bivseg visokog saveznog i republickog funkcionera Nikole Sainovica, koji se izjasnio da nije kriv po svim tackama optuznice kojom ga tuzilastvo tereti za zlocine pocinjene na Kosovu 1999. godine, javlja iz Haga specijalni izvestac RTV B92 MIlos Milic. Sainovic je, da podsetimo, treci bivsi jugoslovenski zvanicnik sa petoclane zajednicke kosovske optuznice koji je u pritvoru u Sheveningenu. Sudija O Gon Kvon, koji sudi i Slobodanu Milosevicu, procitao je navode tuzbe kojom se Nikola Sainovic tereti za deportaciju, prinudno preseljenje, ubistva stotina albanskih civila i progon kosovskih albanaca od 1. januara do 20. juna 1999. godine. Njega zastupaju beogradski advokati Toma Fila i Zoran Jovanovic, koji su se pojavili u sudnici, dok je tuzilastvo predstavljala glavni tuzilac Karla Del Ponte. Prva statusna konferencija na kojoj ce biti razmatrana priprema ovog i sudjenja Dragoljubu Ojdanicu bice odrzana 26. juna. U ponedeljak se nastavlja svedocenje predsednika Kosova Ibrahima Rugove na sudjenju Milosevicu. Kosovski predsednik je tokom izkaza davanog u petak, tvrdio da je MIlosevica tokom susreta pocetkom aprila 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja, obavestio o nasilju srpskih snaga nad Albancima. "Ja mislim da je znao", rekao je Rugova i naveo da je na Milosevicevo insistiranje potpisao i zajednicku izjavu. On je ispricao da je u Beograd doveden prisilno, jer ga je policija od 31. marta, kada je upala u njegovu kucu u Pristini, drzala u kucnom pritvoru. "Policajci su imali crvene beretke", precizirao je Rugova. Predsednik Kosova je rekao da je tokom bombardovanja imao niz sastanaka sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem i Nikolom Sainovicem, za koga kaze da ga je i ranije posecivao u njegovoj kuci u Pristini. Takodje, Rugova je otkrio i da je zemlju napustio posle diplomatske inicijative zapada. Slobodan Milosevic je u petak ispitivao Rugovu i pitao ga, cesto prekidan, o njegovom politickom opredeljenju u mladosti i da li su Albanci sredstvo koje koriste velike sile, ali je i citao brojne tekstove zapadne stampe u kojima se o OVK govori kao o teroristickoj organizaciji nastaloj novcem dobijenim od prodaje heroina.

Milosevic ce u ponedeljak imati jos 90 minuta da dovrsi ispitivanje Ibrahima Rugove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: