SAINOVIC SE U PETAK IZJASNJAVA O OPTUZNICI

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2002.

20:00

Default images
Dolazak novih optuzenika u Hag medijski je zasenio sudjenje Slobodanu Milosevicu. Novinari koji prate rad Tribunala su se, pre svega, bavili time kada ce otpoceti proces protiv Nikole Sainovica i hoce li on biti objedinjen sa sudjenjem Milosevicu. Kako javlja specijalni izvestac Radija B92, Nikola Sainovic ce se vec u petak izjasniti o optuzbama kojima ga Tuzilastvo tereti za direktnu i komandnu odgovornost za zlocine na Kosovu. Sainovic ce se pred sudijom O Go Kvonom pojaviti u 17 casova u sudnici broj jedan, u kojoj ce prethodno, u Milosevicevom procesu, svedociti Ibrahim Rugova. Bivseg premijera Srbije i potpredsednika savezne vlade u pritovoru u Seveningenu posetili su advokati Toma Fila i Zoran Jovanovic, koji su sa njim doputovali u Holandiju. O odbrani ce, prema recima Jovanovica, razgovarati tek posto u petak budu stupili u kontakt sa Tuzilastvom, koje je u obavezi da svoje dokaze podeli sa advokatima odbrane. "Radi se o istoj optuznici, ali se nece spajati sa postupkom protiv Milosevica. Sainovic, Ojdanic i Milutinovic, pretpostavljam, tu su vece mogucnosti da to bude u okviru jednog postupka", rekao je Jovanovic. Od Sudskog veca za Sainovicev slucaj, koje jos nije imenovano, ocekuje se da zakaze pocetak sudjenja, i da izdvoji taj predemt od procesa Milosevicu, kao i da ga – ocekivano – spoji sa sudjenjem Dragoljubu Ojdanicu. To sudjenje, takodje, nije zakazano, a Ojdanica ceka statusna konferencija u junu mesecu.

Kada je rec o svedocenju predsednika Kosova Ibrahima Rugove, najavljuje se da ce to biti jedan od najzanimljivijih dana od kada je pocelo sudjenje Slobodanu Milosevicu. Kako saznajemo, Rugova i njegovi saradnici vec su u Hagu, a najavljeno je da ce njegovo svedocenje pratiti brojni novinari iz celog sveta, i posebno sa Kosova. Osim Milosevica, koji je jos tokom prethodnih svedocenja nagovestio da ce Ibrahima Rugovu detaljno ispitivati, ocekuje se da ce i prijatelji suda uzetu ucesca u ispitivanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: