SVILANOVIC ZAVRSIO POSETU KANADI

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2002.

20:00

Default images
Ministar inostranih poslova Jugoslavije Goran Svilanovic u sredu je zavrsio dvodnevnu posetu Kanadi susretom s predstavnicima srpske i crnogorske dijaspore u Torontu. U dvocasovnom razgovoru u Generalnom konzulatu SRJ u Torontu sa istaknutim clanovima iseljenickih organizacija, biznismenima, ljudima koji se bave kulturom i umetnoscu, kao i sa izvestacima lokalnih medija, bilo je reci o vitalnim teme u odnosima matice i dijaspore, a to su jugoslovenska reforma, uloga i organizacija dijaspore, bolje koriscenje njenih potencijala na obostranu korist, pravo glasanja na izborima i druge.

Tokom posete Otavi Svilanovic je imao razgovore s kanadskim sefom diplomatije Bilom Grejemom, ministrima drugih resora i rukovodecim licnostima Kanadske drzavne Izvozno-razvojne korporacije i Kanadske drzavne agencije za medjunarodnu saradnju. Jugoslovenskog ministra primili su i kanadski premijer Zan Kretjen i predsedavajuci parlamenta Piter Miliken. Svilanovic je istakao sveobuhvatnost razgovora sa svojim domacinom, ministrom Grejemom, i obostrano izrazenu zelju za unapredjenje bilateralnih odnosa. Grejem bio je veoma zainteresovan i za jugoslovensku ocenu situacije na Balkanu i za odnose Jugoslavije sa susedima. "Razgovarali smo i o Kosovu. Kanada deli nasu ocenu da bi svaka rasprava o konacnom statusu Kosova bila preuranjena. Sada je najvaznije usredsrediti se na proces stabilizacije i opstu sigurnost svih zitelja Kosova, na proces povratka izbeglih i na funkcionisanje novoizabranih institucija", rekao Svilanovic. On je izrazio uverenje da ce Kanada navedene stavove zastupati i na samitu Grupe G8, ciji ce domacin biti u junu ove godine. Velika paznja u razgovorima posvecena je i ekonomskim temama i konkretnim aranzmanima. "Razgovarali smo kako da sto pre prevazidjemo preostale probleme u vezi sa uspostavljanjem avio-saobracaja izmedju Kanade i Jugoslavije koji se ticu zahteva kanadskih imigracionih vlasti", precizirao je Svilanovic. "U svim razgovorima je pozitivno ocenjen nivo institucionalnih, a narocito ekonomskih promena u Jugoslaviji, i mozemo racunati na podrsku Kanade tim kretanjima, kao i na podrsku kanadskih partnera iz grupe najrazvijenijih zemalja", zakljucio je Svilanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: