OGRANICEN PRISTUP DRZAVNIM ARHIVIMA ZA POTREBE HAGA

Izvor: B92

Nedelja, 28.04.2002.

20:00

Default images
Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte pozdravila je u izjavi agenciji FoNet dobrovoljne predaje optuzenih za ratne zlocine, ali je porucila da ocekuje da vlasti u Beogradu uhapse i izruce ostale optuzene. Del Ponteova je ponovila zahtev da se Tuzilastvu u Hagu omoguci pristup svim arhivama: "Vrlo sam zadovoljna dobrovoljnim predajama, ali ocekujem hapsenja begunaca i transfer. Ali, tek kada se omoguci pristup arhivama pocece prava saradnja sa nama. Sto se tice zakona, gotovo da sam preokupirana clanom 39, zato sto u buducnosti treba ocekivati jos optuznica i mislim da nece biti moguce da osobe koje se nadju na tim optuznicama ostanu u Beogradu. To je krsenje medjunarodnih obaveza i zbog toga mi ocekujemo promenu zakona", rekla je Karla del Ponte.

Savezni ministar policije Zoran Zivkovic izjavio je za Radio B92 da hasko tuzilastvo moze imati ogranicen pristup drzavnim arhivima.

Zivkovic je dodao da ce se tim problemom posebno baviti jedan odbor u okviru novoformiranog Nacionalnog saveta sa saradnju sa Haskim sudom.

"Postoji dosta iz arhiva sto moze da se da po pozitivnim zakonskim propisima, a postoji i nesto sto je tajna, sto se ne otvara ni za koju potrebu 20 ili 30 godina. Tako da cemo o svakom pojedinacnom zahtevu da odlucujemo. takodje su se pojavili zahtevi odbrane nasih gradjana koji su optuzeni pred Haskim tribunalom, i njima cemo takodje shodno zakonu davati uvidu te arhive. Znaci, Savezna vlada, odnosno njen Nacionalni savet, ce postovati pozitivne zakonske propise i odlucivati po tome", rekao je Zivkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: