OJDANICEVI BRANIOCI ZADOVOLJNI

Izvor: B92

Subota, 27.04.2002.

20:00

Default images
Branioci Dragoljuba Ojdanica zadovoljni su njegovim prvim pojavljivanjem pred sudskim vecem Haskog tribunala. Advokat Vojislav Selezan navodi da njegov klijent nema nikakve primedbe na smestaj u pritvoru. Selezan za B92 kaze da se Ojdanic pred sudskim vecem ponasao onako kakav je u privatnom zivotu, odnosno, "bio je jasan, kratak, izricit i uverljiv". Selezan nije mogao da predvidi da li ce se bivsem nacelniku generalstaba suditi odvojeno ili zajedno sa ostalima protiv kojih je podignuta takozvana kosovska optuznica. "Zavisi od mnogo cega da li ce doci do pripajanja po zapocetom sudjenju, najverovatnije ce biti odvojeno. Da li ce biti spojeno sa Sainovicem i Milutinovicem, to, ja mislim, u ovom trenutku ne zna ni sud", smatra on.

Vojni analiticar Ljubodrag Stojadinovic smatra da se Ojdanic najverovatnije tokom sudjenja nece pozvati na razgovore sa bivsim prvim covekom NATO za Evropu Veslijem Klarkom, jer, kako je naveo, tu nema nicega sto bi posluzilo odbrani. "Cak i da su Klark i Ojdanic bili najbolji prijatelji, ne verujem da je bivsi komandant NATO otkrivao bilo kakve tajne nekadasnjem prvom coveku Vojske Jugoslavije", kaze za B92 Stojadinovic. "Ojdanic je krenuo sa, po mom shvatanju, vrlo cudnom koncepcijom odbrane, on nije ni na koji nacin negirao poziciju Milosevica u ratu ni prema Srbima ni prema Kosovu. On je krenuo sa jednim epskim pristupom, i ne verujem da ce mu sud uzeti u obzir papire, vec samo onaj deo prakse koji se tice Ojdanica u odnosu na poziciju u kojoj se on nalazio u to vreme", kaze Stojadinovic.

On ocenjuje da, i kada drzava Tribunalu bude urucila vojnu arhivu, Ojdanic nece imati razloga za zabrinutost. "Mislim da je kljucna stvar, otprilike, ta da je Ojdanic u to vreme, iako nacelnik staba vrhovne komande, bio u prilicnoj meri zaobidjen kada je u pitanju Kosovo. Ima indicija da je Milosevic komandovao neposredno komandantu Trece armije, i to je osnovno uporiste Ojdanica za odbranu", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: