DOSTAVLJENE OPTUZNICE I NALOZI, ALI NE I ZAHTEVI ZA PREDAJU

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2002.

20:00

Default images
Savezno ministarstvo pravde jos uvek nije dostavilo Okruznom sudu zahtev za predaju lica protiv kojih je Haski tribunal podigao optuznice. Ministarstvo je dostavilo naloge za hapsenje i optuznice, ali, uz to nisu dostavljeni zahtevi Medjunarodnog krivicnog tribunala, rekla je za B92 predsednica Okruznog suda Vida Petrovic-Skero. "Zbog toga sud do ovog trenutka nije, niti moze da izda ni jedan nalog za hapsenje haskih optuzenika", precizirala je Vida Petrovic-Skero.

Inace, Okruznom sudu u Beogradu su dostavljene optuznice i nalozi za hapsenje izmedju ostalih i za Radovana Karadzica, Veselina Sljivancanina, Miroslava Radica i Ratka Mladica. Savetnika u MUP-u Srbije, Bozu Prelevica, pitali smo da li to znaci da je MUP preuzeo obavezu da uhapsi najtrazenijeg haskog optuzenika Radovana Kardzica.

"Samim optuznicama MUP je duzan po, sada vec zakonu koji je usvojen, da izvrsi one optuznice koje su mu dostavljene, a posebno onih ljudi koji se nisu odazvali, bilo dobrovoljno, bilo sudskim pozivom. Pretpostavljam da je to preventivno dostavljeno, zato sto pretpostavljam da postoji mogucnost da se on pojavi na teritoriji Jugoslavije. Tada bi MUP Srbije, a ako je u Crnoj Gori – MUP Crne Gore, bilo u obavezi da takvo lice lisi slobode i privede Haskom tribunalu", rekao je on.

Komentarisuci cinjenicu da je Okruznom sudu dostavljena i optuznica protiv Milana Milutinovica, Prelevic je naveo da je i predsednik Srbije gradjanin ove zemlje i sudija nema mogucnost da arbitrira koga ce pozvati, a koga nece. Podsetimo, premijer Srbije Zoran Djindjic nekoliko puta je naglasio da Milutinovic nece biti predat Haskom tribunalu dok je na mestu predsednika Srbije. Posto sud dostavi resenje, savezni ministar pravde odlucuje kada ce Republickom ministarstvu unutrasnjih poslova proslediti resenje kako bi bila sprovedena predaja optuzenog. Sef Istraznog odeljenja Okruznog suda u Beogradu Branislav Todic rekao je da ce istrazne sudije pozvati optuzene da se jave u sud u sto kracem roku.

Ako se ne odazovu, sudija moze da nalozi hapsenje i odredi pritvor optuzenima. Nakon privodjenja, sud ce utvrdjivati identitet optuzenog, da li je optuznica pravosnazna, da li je rec o krivicnom delu koje je kaznjivo i po domacem zakonodavstvu, kao i da li je za to nadlezan Haski tribunal. Ukoliko su svi uslovi ispunjeni, sud pravi resenje koje dostavlja Saveznom ministarstvu pravde, posle toga resenje se dostavlja Republickom ministarstvu unutrasnjih poslova koje sprovodi ekstradiciju, rekao je Todic.

Okruznom sudu u Beogradu su dostavljene optuznice i nalozi za hapsenje Radovana Karadzica, Veselina Sljivancanina, Miroslava Radica, Ranka Cesica, Duska Knezevica, Milana Lukica, Sredoja Lukica, Radovana Stankovica, Dragana Zelenovica, Gojka Jankovica, Vinka Pandurevica, Ratka Mladica, Stojana Zupljina, Save Todorica, Mitra Rasevica, Milana Zeca, Zeljka Meakica i Milana Milutinovica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: