DZOUNS: ODLUKA 6 OPTUZENIH NIJE DOVOLJNA ZA SAD

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2002.

20:00

Default images
SAD su s "velikim odobravanjem" docekale odluku 6 otpuzenih za ratne zlocine da se dobrovoljno predaju Haskom tribunalu, ali ocenjuju da to jos nije dovoljno da bi bila odmrznuta finansijska pomoc SRJ, izjavio je u sredu portparol Stejt departmenta Frederik Dzouns. "Odluka 6 optuzenih da svojevoljno odu u Hag u Vasingtonu je docekana s velikim odobravanjem", rekao je Dzouns. On je dodao da SAD pozdravljaju saopstenje Ministarstva inostranih poslova SRJ kao "nov znak da su vlasti u Beogradu svesne svoje obaveze na saradnju sa Medjunarodnim sudom za ratne zlocine", istakavsi da je "sledeci neophodan korak za jugoslovensku vladu stavljanje optuzenih u pritvor, a potom njihovo prebacivanje u Hag". Dzouns je pozvao i ostale optuzene da se dobrovoljno predaju Tribunalu "na miran i dostojanstven nacin", istakavsi da svi optuzeni za ratne zlocine, ukljucujuci i Radovana Karadzica i Ratka Mladica, moraju da odgovaraju. "U ovom trenutku sekretar Pauel jos nije doneo odluku o sertifikaciji. Vise puta smo jasno stavili do znanja da Jugoslavija mora da saradjuje s Haskim tribunalom i vlasti u Jugoslaviji i Srbiji su veoma svesne potrebe za konkretnim koracima kada su u pitanju pristup relevantnim arhivama i svedocima i izrucenje optuzenih. Dakle, odluke za sada nema, ali mi neprestalno pratimo situaciju", rekao je Dzouns.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: