"DA UNMIK PUSTI PRITVORENE DA SE BRANE SA SLOBODE"

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2002.

20:00

Default images
Predstavnici Koordinacionog centra, koalicije "Povratak" i stranaka DOS-a zakljucili su na sastanku u Beogradu da je za trenutno resavanje napetosti u Kosovskoj Mitrovici "neophodno da vlasti UNMIK-a puste sve pritvorene da se na osnovu medjusobne saglasnosti i garancija UNMIK-a i Koordinacionog centra brane sa slobode". Na sastanku su prihvaceni prioriteti Predsednistva DOS-a o politici na Kosovu i Metohiji i potvrdjeno je da celokupnu drzavnu politiku u pokrajini treba i ubuduce da sprovode Koordinacioni centar i Koalicija "Povratak".

Istovremeno, predstavnici kosovskih odbora Demokratske stranke, Demohriscanske stranke Srbije, Nove demokratije i Nove Srbije pozvali su ostale stranke DOS-a da se aktiviraju u pokrajini, kako bi pomogli realizaciji nedavno utvrdjenih prioriteta centrale DOS-a na Kosovu i procesu masovnijeg povratak Srba. Na skupu u Leposavicu, na kojem je inicirano organizovanje stranaka DOS-a na Kosovu, naglaseno je da je povratak Srba prioritet na putu ka stabilizaciji prilika u pokrajini.

Predsednik kosovskog Odbora Nove demokratije Nenad Radosavljevic objasnjava za B92 ovu inicijativu: "Ono sto je strategija DOS-a vezano za pitanja Kosova i Metohije je upravo ono sto i stranke koje su se u Leposavicu organizovale zele da sprovedu. Te stranke su tu saradnju imale i ranje. Ova inicijativa je za pokretanje i ostalih stranaka da se aktivnije ukljuce u stvaranje infrastrukture na citavom prostoru kako bi logisticki podrzale ono sto je DOS u Beogradu smislio i u zakljuccima 16. aprila doneo. Zelimo da se da se sve stranke ukljuce maksimalno.

Drzavna politika moze da se realizuje preko struktura DOS-a, a nikako preko struktura bivseg rezima koje su u velikoj meri svuda prisutne i koje nastoje se reinstalirati na Kosovu i Metohiji", istakao je Radosavljevic.

Ivanovic: Inicijativa iz Leposavica zlonamerna Clan predsednistva Skupstine Kosova iz koalicije "Povratak" Oliver Ivanovic, sumnja u dobru nameru skupa u Leposavicu i iznosi mogucnost da je taj sastanak organizovan po zahtevu iz inostranstva: "Pitanjem Kosova i Metohije se bave dva politicka subjekta: Koordinacioni centar kao drzavni organ, sastavljen po odluci Savezne vlade i Vlade Srbije i koalicija "Povratak" koju cine sest stranaka i jedan pokret. Svako dalje uvodjenje treceg pravnog ili politickog subjekta unelo bi dodatnu smutnju. Ne mislim da je inicijativa pokrenuta u Leposavicu dobronamerna, sta vise, mislim da je pokrecu zlonamerni politicki krugovi i ne iskljucujem mogucnost da su to inostrani krugovi", rekao je Ivanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: