VECE REPUBLIKA USVOJILO ZAKON O SARADNJI S HAGOM

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2002.

20:00

Default images
Vece republika jugoslovenskog parlamenta usvojilo je Zakon o saradnji s Haskim tribunalom koji podrazumeva izrucenje optuzenih za ratne zlocine. Za Zakon je u tom vecu glasalo 25 poslanika, a protiv je bilo 7. Odredbe Zakona odnose se na podignute i potvrdjene optuznice.

Procedura izrucenja, prema recima Ministra pravde Srbije Vladana Batica, moze da traje najduze 10 do 11 dana. Resenje o predaji okrivljenog Haskom tribunalu donosi Savezno ministarstvo pravde, a izvrsava republicko ministarstvo unutrasnjih poslova, pise u clanu 31. Zakona.

Njim je predvidjeno i osnivanje Nacionalnog saveta za saradnju s Haskim tribunalom. U hitnim slucajevima, kada postoji opasnost da ce okrivljeni pobeci ili sakriti, istrazni sudija nadleznog suda moze da odredi pritvor i pre dostavljanja zahteva za predaju. U obrazlozenju Zakona se navodi da njegovo donosenje predstavlja pretpostavku saradnje SRJ s Medjunarodnim krivicnim tribunalom, sto je njena medjunarodna obaveza.

Poslanici opozicije u Vecu gradjana ostro su napali Predlog zakona. U popodnevnom delu sednice poslanici Socijalisticke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Jugoslovenske levice skoro jednoglasno su ocenili da je rec o protivustavnom i protivzakonitom aktu, a predstavnicima vlasti su porucili da ce "kad-tad odgovarati" zbog donosenja tog zakona.

Poslanik SPS Ljubomir Ilkic pozvao se na Ustav SRJ, tvrdeci da je njime propisana zabrana izrucenja jugoslovenskih drzavljana stranim drzavama.

"Odgovaracete kad-tad za bar jedno krsenje Ustava, a to je onda kada je Slobodan Milosevic izrucen Hagu", porucio je Ilkic poslanicima vladajuce koalicije. Poslanik SPS Ratko Zecevic optuzio je premijera Srbije Zorana Djindjica i clanove republicke vlade za "veleizdaju naroda i drzave"

zbog izrucenja Milosevica Hagu. "Onaj ko prodaje Srbe za novac, po nalogu Zapada, nije Srbin i ne radi u interesu Srbije i Crne Gore", rekao je Zecevic. On je ocenio i da "nikada srpski narod nije bio ponizen kao 28. juna prosle godine kada je Milosevic izrucen Hagu".

Poslanik JUL Goran Matic rekao je da ta stranka nece podrzati Zakon i ocenio da se "Zapad na Balkanu pojavljuje u svom najgorem licu, kao 'divlji zapad'". On je ocenio da je strateski zadatak haskog suda da predstavi NATO bombardovanje Jugoslavije na pogresan nacin i da "sudi zrtvama, a da zlocince amnestira". Matic je rekao da Evropa ima svoj interese na Balkanu, pre svega ekonomske, i da zeli od SRJ da isrcpi sve prirodne resurse. "Pre nego sto kompozicije vozova sa sirovinama odu u Evropu, prethodno treba da odu kompozicije s ljudima koji su se borili protiv takvog odlaska sirovina", rekao je Matic.

Jugoslovenski ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic odgovorio je opozicionim poslanicima da je "njihov patriotizam uveo Srbiju u ratove"

i da su "tudja deca ginula". On je posebno podvukao da se na saradnju s Haskim tribunalom obavezao Slobodan Milosevic potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. "Onaj ko se danas slika u Hagu prihvatio je saradnju s Haskim tribunalom potpisujuci Dejtonski sporazum, a nikoga za to nije pitao.

Tada je potpisao i da je spreman da izruci i Radovana Karadzica i Ratka Mladica, a izrucio je Drazena Erdemovica i Kremenovica. Gde ste tada bili vi patriote?", upitao je Zivkovic poslanike opozicije. "Vas patriotizam je najveca moguca izdaja sprskog naroda", rekao je Zivkovic.

Oba veca su zavrsila rad, a sednice ce biti nastavljene u cetvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: