NASTAVAK SUDJENJA MILOSEVICU ISPITIVANJEM ZASTICENOG SVEDOKA

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2002.

20:00

Default images
Sudjenje Slobodanu Milosevicu pred Haskim tribunalom, nakon 3 nedelje pauze, nastavljeno je u ponedeljak ispitivanjem zasticenog svedoka. Ovim je nastavljen dokazni postupak po optuznici za zlocine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999. Sudije su u ponedeljak saopstile odluku o opsegu unakrsnog ispitivanja prema kojoj Milosevic moze da nastavi da ispituje svedoke o aktivnostima OVK i NATO bombardovanju, jer je to vazno za njegovu odbranu. Sudije su odlucile da Milosevic moze da postavlja svedocima pitanja o konkretnim dogadjima da bi proverio njihov kredibilitet, ali ce Sudsko vece i dalje upravljati unakrsnim ispitivanjem kako bi bilo izbegnuto preterano trosenje vremena. Predsednik sudskog veca, sudija Ricard Mej, rekao je da je Vece primetilo da optuzeni ima sklonost dugackim pitanjima i drzanju govora, i da ce Sudsko vece nastaviti da ogranicava trajanje unakrsnog ispitivanja. On je rekao da svedoci ne treba da budu izlozeni nepotrebnom, svadjalackom i repetitivnom unakrsnom ispitivanju.

Milosevic, koji je trazio rec na pocetku, dobio je priliku da govori posle saopstavanja sudske odluke o opsegu unakrsnog ispitivanja. Povodom te odluke, on je izjavio da "treba da bude jasno" da su OVK i NATO izvrsili zlocine na Kosovu i u Jugoslaviji, a da policija i Vojska Jugoslavije "nisu vrsili zlocine". "Uopste nije rec ni o kakvom pravdanju navodnih zlocina policije i VJ iznosenjem zlocina NATO i OVK... naprotiv, tvrdim da VJ i policija nisu vrsile zlocine, osim mozda nekih pojedinaca", rekao je Milosevic.

Uskoro odluka o imenovanju pravnih savetnika Na delu sudjenja koje je bilo otvoreno za javnost u ponedeljak je najavljeno da ce tokom ove nedelje biti odgovoreno na Milosevicev zahtev da mu se dozvoli imenovanje pravnih savetnika kako bi bio ravnopravniji s Tuzilastvom. "Prijatelj suda" Branislav Tapuskovic izjavio je da ce Sudsko vece najverovatnije prihvatiti ovaj zahtev. "Sada je samo pitanje vremena da se to dopusti. On ce sasvim sigurno dobiti mogucnost da imenuje svoje saradnike, koji ce moci svakog dana da kontaktiraju s njim, i u zatvoru, a i tokom sudjenja u pauzama, pa ce verovatno mozda moci biti prisutni u sudnici, bez mogucnosti da direktno u sudnici deluju, ali u prilici da mozda tokom sudjenja pomognu, pravovremenim reagovanjem, materijalom kojim mogu da raspolazu", rekao je Tapuskovic.

On je naglasio da je zahtev Milosevica logican, jer "bivsi predsednik SRJ nije u mogucnosti da se valjano priprema za sudjenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: