DRAGISIC:NE VERUJEM DA KOSTUNICA I PAVKOVIC NISU BILI U TOKU

Izvor: B92

Subota, 16.03.2002.

19:00

Default images
Iako je nacelnik Generalstaba Nebojsa Pavkovic u petak tvrdio da nije bio obavesten o akciji hapsenja Momcila Perisica, u subotu je stiglo saopstenje iz iformativne sluzbe Genralstaba u kojem se izmedju ostalog navodi da su vojni organi bezbednosti dosli do podataka da je potpukovnik Miodrag Sekulic "neovlasceno predavao poverljiva dokumenta od znacaja za odbranu zemlje Momcilu Perisicu", koji je "neka od tih dokumenata predavao stranom drzavljaninu". "Za vreme jednog takvog postupka, 14. marta u 19.35, organi bezbednosti VJ presekli su tu ilegalnu aktivnost, i poseduju dokaze koji potvrdjuju osnovanu sumnju da je ucinjeno krivicno delo spijunaze", navodi se u saopstenju Informativne sluzbe Generalstaba VJ. U saopstenju se dodaje i da neki od tih dokaza, po odluci Vojnog suda, mogu biti stavljeni na uvid javnosti.

Informativna sluzba Generalstaba tvrdi da su organi bezbednosti VJ i pripadnici vojne policije postupali u skladu sa Zakonom o krivicnom postupku i Pravilom sluzbe organa bezbednosti.

Ukoliko se ozbiljno prihvate tvrdnje, Vojsilava Kostunice i Nebojse Pavkovica da nisu bili obavseteni o tome sta radi vojna sluzba bezbednosti, onda se sasvim logicno postavlja pitanje ko uopste kontrolise rad te sluzbe. Vojni analiticar Zoran Dragisic u izjavi za B92 kaze da je tesko poverovati da predsednik jugoslavije i nacelnik generalstaba nemaju uvid u ono sto radi sluzba vojne bezbednosti. "Ta sluzba treba da bude u koordinaciji sa vojnim pravosudnim organima kada su u pitanju ovakve situacije kada se odredjena lica okrivljuju za najteza krivicna dela. Znaci ta neka koordinacija i protok informacija izmedju vojne sluzbe bezbednosti i drugih organa koji se bave tim pitanijima mora da postoji. Dakle ono sto je u ovoj situaciji sigurno, to je da smo po prvi put u istoriji suoceni sa jednom ovakvom vrstom skandala. Ono sto je sigurno to je da ce ovaj dogadjaj izazvati vrlo znacajne posledice i na unutrasnjem i na medjunarodnom planu. Inace, ja licno ne mogu da verujem da ni predsednik ni nacelnik generalstaba nisu upoznati sa tom situacijom", rekao je Dragisic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: