DJINDJIC: ZAKONITOST HAPSENJA JE SPORNA

Izvor: B92

Subota, 16.03.2002.

19:00

Default images
Premijer Srbije Zoran Djindjic odbacio je u subotu tvrdnju predsednika SRJ Vojislava Kostunice da zakonitost hapsenja potpredsednika Vlade Srbije Momcila Perisica nije sporna. U razgovoru sa novinarima u Vrbasu, Djindjic je rekao da je zakonitost hapsenja sporna jer po zakonu poslanicki imunitet ne vazi samo ako je zaprecena kazna zatvora veca od pet godina. "Krivicno delo koje se njemu stavlja na teret zaprecuje kaznu vecu od tri godine, sto znaci ne pet godina", rekao je Djindjic. "S druge strane, postoji imunitet stranih diplomata koji apsolutno zabranjuje po Beckoj konvenciji i pretresanje, a kamoli privodjenje. Nezavisno od ovih politickih implikacija, pitanje je ko kontrolise vojnu sluzbu, da li ona nekoga pita kada krece u takve akcije, ko odredjuje trenutak kada ce se to desiti. Da li to mora biti na dan kada ceo svet ceka vest da su se Srbija i Crna Gora dogovorile?", zapitao je Djindjic. On je kazao da Savezna vlada deli misljenje Vlade Srbije o tom slucaju. "Tu se ne radi o proceni, vec je u pitanju sta je tacno ili nije tacno. Mi smo proverili i ustav i zakon i taj clan za spijunazu", rekao je Djindjic.

Upitan da li je u sukobu sa predsednikom Kostunicom s obzirom na oprecne izjave koje su se cule juce, Djindjic je odgovorio da veruje da je Kostunica "na strani zakona i da ce, kada bude dobio informacije koje ja imam, sasvim sigurno braniti zakon". "Ne vidim zasto bi on bio pobornik krsenja zakona. Ja sam ovo naveo kao informaciju koju smo dobili od pravnih eksperata. Ja nisam pravni ekspert, ali mi je logicno – procitao sam stavove Becke konvencije i logicno mi je, a znam i iz filmova, da jedan diplomata ne moze da bude privodjen. Mozda se varam, mozda u nasoj zemlji moze. Ali, ako govorimo na nivou zdravog razuma i logike, vec je ocigledno da tu ima mnogo problematicnih stvari", zakljucio je Djindjic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: