NASTAVLJENO SUDJENJE MILOSEVICU

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2002.

19:00

Default images
Sudjenje Slobodanu Milosevicu je nastavljeno u cetvrtak unakrsnim ispitivanjem svedoka optuzbe Petrika Bola. Bol je strucnjak za statistiku koji je napravio studiju o izbeglickim talasima i ubistvima kosovskih Albanaca tokom intervencije NATO u Jugoslaviji. Bol je odbacio mogucnost da bi uzroci ubistava i deportacija mogli biti, kao sto tvrdi Milosevic, posledica aktivnosti OVK i NATO intervencije.

Milosevic je nastojao da statisticku studiju o povezanosti ubistava na Kosovu i talasa izbeglica s dejstvima jugoslovenskih snaga prikaze kao neistinitu i plod isfabrikovanih izvestaja koji su "u funkciji americke politike". Milosevic je pitao Bola misli li da je moguce da uzrok velikog broja izbeglica ne moraju biti samo akcije jugoslovenskih snaga, vec rat kao jedna "kompleksna celina". Bol je rekao da mu je tako nesto palo na pamet, ali da cinjenica da je broj izbeglica i ubistava drasticno opao u periodu kada je Jugoslavija unilateralno proglasila primirje, uprkos tome sto su akcije OVK i NATO u tom periodu udvostrucene i utrostrucene, ipak ukazuje na odgovornost jugoslovenskih snaga. Milosevic je Bola potom pitao da li misli da se sve svodi na vatrena dejstva ili mozda na to mogu uticati i politika, propagandna sredstva, pretnje i naredbe OVK i drugo. Bol je rekao da je i to uzeto u razmatranje, ali da ne veruje da je propaganda mogla ozbiljnije uticati na talas izbeglica. Optuzeni je skrenuo paznju na to da se u studiji barata procenjenim brojem od 10.356 ubijenih Albanaca, dok su poznata imena njih 4.400 i pitao svedoka sta je s preostalih 6.000. Bol je rekao da je broj od 10.356 ubijenih procena zasnovana na univerzalnim statistickim metodama. Milosevic je konstatovao da se u analizu uslo s procenjenim podacima, a ne stvarnim podacima, sto je svedok potvrdio.

Milosevic je osporio mogucnost da je velik broj albanskih izbeglica fizicki, u kratkom vremenskom roku, mogao da predje granicu preko granicnog prelaza Morina, posto je to mali prelaz do kog vodi uzak put.

Tokom rasprave o tome, utvrdjeno je da je granicni prelaz koji svedok naziva Morinom prelaz Vrbnica nedaleko od Prizrena. "Verujem da ste vi prevareni. Da li ste mozda pomislili da je rec o isfabrikovanim dokumentima albanskih sluzbenika?", upitao je Milosevic i dodao da veruje da je u dokumenta upisano Morina, jer je taj prelaz zbog nepristupacnosti jednostavniji za falsifikovanje. Bol je to odbacio kao "jako malo verovatno" i dodao da mu dokumenta koja je pronasao nisu delovala kao falsifikat. Milosevic je ukazao i na to da je zgrada pogranicne sluzbe na prelazu Vrbnica opljackana tokom pobune u Albaniji 1997. i da je od tada zatvorena. Sudija Ricard Mej je u vise navrata Milosevica opominjao da "prestane da drzi politicke govore" i da se vise drzi sustine svedocenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: