DINKIC: SRBIJA I CRNA GORA KAO TANGANJIKA I ZANZIBAR

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2002.

19:00

Default images
Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic protestovao je u utorak zbog toga sto se gradjani Srbije o razgovorima o buducnosti dve jugoslovenske repiblike informisu iz podgorickih medija. Dinkic je za B92 izjavio da se u utorak Palati Federacije i dalje pregovara o sustini problema, a to su buduci ekonomski odnosi Srbije i Crne Gore.

"Postoji predlog da u Crnoj Gori egzistiraju paralelno i evro i dinar, a da u Srbiji bude samo dinar. EU je predlagala i Crnoj Gori da uzme samo dinar posto ekonomski nije zrela da ima evro. Ono sto gradjanima izgleda kao najveci, ustvari je najmanji spor, nema problema, niko ne tera Crnu Goru da uzme dinar ako ne zeli, mogu da budu paralelno dinar i evro.

Medjutim, ako imate 2 zakona o bankama, 2 carine, nemate zajednicko trziste. Ko ce znati koji su uslovi za ulaganje ovde ako je to zajednicka drzava, a s druge strane, problem je da imate samo jednog predstavnika u MMF, ili Svetskoj banci. I sada Srbija, koja s 95 odsto stvara drustveni proizvod Jugoslavije, treba da ima nekog predstavnika koji uopste nije tamo, nema uticaja na vodjenje finansija. Ono sto je, cini mi se, bilo vidovito, jeste film Makavejeva "Mr. Montenegro", u kome se glavna radnja odvija u kafani koja se zove Zanzibar. Kao da je bio vidovit, imajuci u vidu da jedino Tanzanija, znaci zajednica Zanzibara i Tanganjike, ima slicno resenje koje sada Crnogorci mnogo godina kasnije predlazu", kaze Dinkic. Prema njegovim recima, ostala je sporna odredba regulisanja otplate dugova dve republike. "Dogovoren je taj oblik politickih institucija, zastupljenost crnogorskih i srpskih predstavnika, da se Crnogorci ne bi osecali majorizovano. Medjutim, postavlja se pitanje sta ce ta buduca, eventualna, zajednicka insititucija, to vise nije savezna drzava definitivno, sta ce biti njena nadleznost. Ako ona ne donosi ekonomske zakone koji se odnose na zivot, ne znam sta ce ona raditi. Da li ce to biti samo parada? Ali, to je suvise skupo, jer ako se sve tako odvaja u ekonomskom segmentu, onda mora i odgovornost za dugove da se odvaja. A za sada se trazi da ta jedna zajednica garantuje za sve dugove, da pregovara sa STO, sa EU", zakljucuje Dinkic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: