DSS: TRGOVINSKI SPORAZUM CANKA I DJINDJICA

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2002.

19:00

Default images
Demokratska stranka Srbije ocenjila je u sredu da je rekonstrukcija vojvodjanske vlade sprovedena na osnovu "trgovinskog sporazuma" republickog premijera Zorana Djindjica i predsednika pokrajinskog parlamenta Nenada Canka. Tim sporazumom se Canku prepustaju kontrola finansijskih tokova i uticaj na odluke o privatizaciji u Pokrajini, da bi zauzvrat bespogovorno podrzavao Vladu Srbije.

Iskljucivanje predstavnika DSS iz Vlade je sastavan deo tog sporazuma", navodi se u saopstenju i dodaje da se "privid stabilnosti Vlade obezbedjuje svakodnevnim pruzanjem politickih i materijalnih ustupaka u ostatku DOS, a na teret i stetu drzave i gradjana".

Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic, koji je na poziv predstavnika vojvodjanskog parlamenta prisustvovao izboru Vlade, rekao je da podrzava decentralizaciju drzave i razvijanje autonomije, ali ne i separatizam. Komentarisuci izbor Vlade bez predstavnika DSS, Micunovic je ocenio da "nije obaveza nijedne clanice DOS da bude u bilo kojoj vladi, ako ne zeli". "Mnogi i nisu. Mislim da to nece ugroziti Vladu kao takvu, ali je to, kao jedan politicki odnos, lose. Sto se tice pozicije DSS, tu postoji jedan krupan problem, i u sali bih mogao da kazem da je to, na neki nacin, protivljenje nekim prirodnim zakonima. Jedan od tih zakona jeste da jedno telo ne moze biti u isto vreme na dva razlicita mesta, tako da se ne moze u isto vreme biti i u DOS i van DOS. Ali, s druge strane sam i protiv naglih odluka. Stav DC je poznat, mi cemo biti protiv oduzimanja mandata DSS, ili bilo kojoj stranci", rekao je Micunovic.

Micunovic je ocenio da pitanje saradnje s Haskim tribunalom nije pitanje roka, vec stava zemlje. Ekspertski tim ne moze da resi problem donosenja zakona jer njegovi clanovi imaju razlicite instrukcije partija koje su ih delegirale, kaze Micunovic. "Prvo politicari moraju da se sastanu, DOS s DSS i Koalicijom za Jugoslaviju, pa onda da kazemo da li hocemo savezni zakon, a jedino izgleda da taj zakon treba sve da predvidi jer je Jugoslavija medjunarodni subjekt. Ako taj zakon hocemo, onda glasamo za njega, a ako necemo, onda da kazemo nema sanse, nema konsenzusa da jedan takav zakon bude donesen na saveznom nivou. Onda se stvar prepusta drugim modalitetima, medju kojima je Uredba Vlade Srbije, odnosno direktna promena Statuta Haskog tribunala", zakljucio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: