Josipović i Milanović na liturgiji

Liturgiji za Badnje veče u Sabornom hramu svetog preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prisustvovali su i predsednik i premijer Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.01.2012.

20:41

Default images

U punoj crkvi, u kojoj je liturgiju služio mitropolit SPC zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan, bili su i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, državni sekretar u Ministarstvu rada Srbije Snežana Lakićević, ali i doskorašnji vicepremijer Slobodan Uzelac.

Liturgiju je prenosila televizija.

U obraćanju vernicima nakon osveštanja badnjaka, mitropolit Jovan je naglasio značenje Božića kao praznika mira i radosti i svima poželeo srećan Božić i uspešnu 2012. godinu.
Mitropolit Jovan (Tanjug)
,,Neka zla bude što manje, a neka bude što više dobroga i što više mira, poštovanja i ljubavi jer će tako Badnje veče uroditi velikim plodom", rekao je on, završivši obraćanje sa ,,Mir Božji, Hristos se rodi".

Nakon obreda, vernicima su podeljeni badnjačići, nakon čega su se oni okupili oko crkve i u prostorijama crkvene opštine uz posluženje.
Mitropolit je ranije izjavio da je srećan što prvi put ,,predsednik i premijer zajedno dolaze na takav način jednoj nacionalnoj manjini i jednoj crkvi".

,,Hrvatska time u evropskim integracijama pokazuje nešto što je najpozitivnije i daje nadu da će se prevladati ova situacija i kriza u kojoj se nalazimo, kao i da ćemo živeti u društvu međusobnog razumevanja i saradnje", rekao je mitropolit Jovan.

Srbi u Rijeci su drugu godinu zaredom proslavili Badnje veče uz ribu, vino i krofne, ali i uz pesmu i ples na jednom od gradskih trgova.
Ove godine Srbi obeležavaju 295 godina dolaska na područje Rijeke otkad su snažno prisutni u životu grada, rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Milan Eraković, ističući da su proslavu pomogle i županijske vlasti.

Vernici su Badnje veče po Julijanskom kalendaru proslavili i u drugim crkvama po Hrvatskoj.
Josipović i Milanović ranije su vernicima čestitali Božić, a Josipović će, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, sutra biti na liturgiji u pravoslavnom Sabornom hramu Sv. Nikolaja u Karlovcu, a kasnije se sastati s predstavnicima srpske zajednice u tom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: