NASTAVLJENO SUDJENJE MILOSEVICU

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2002.

19:00

Default images
Vestak Haskog tuzilastva, americki statisticar Patrik Bol, predstavio je u sredu, na sudjenju Slobodanu Milosevicu, sociolosko-statisticku studiju, prema kojoj broj izbjeglica i broj ubistava na Kosovu nije u vezi s bombardovanjima NATO, dok aktivnosti OVK stoje u manjoj vezi samo s brojem izbjeglica, ali ne i s brojem ubistava na Kosovu. Svoja istrazivanja, koja je izvrsio po narudzbi Tuzilastva, Bol je bazirao na 3 moguca uzroka o pomeranju albanskog stanovnistva,a to su sukobi jugoslovenskih snaga i OVK, napadi NATO i aktivnosti jugoslovenskih snaga. "Direktna veza tih faktora i broja izbeglih i ubijenih na Kosovu moze se, prema ovom istrazivanju, uspostaviti iskljucivo s dejstvima jugoslovenskih odnosno srpskih snaga", rekao je Bol, koji je na pocetku izlaganja naglasio da metode koje su pri istrazivanjima koriscene omogucavaju da budu "odbacene neke hipoteze, ali ne mogu da dokazu nijednu od hipoteza". Bol je rekao da su u vreme NATO bombardovanja SRJ, srpske vojne, paravojne i policijske snage ubile najmanje 4.400 albanskih gradjana na Kosovu. "Ako se ovoj analizi prikljuce i tzv. 'nedokumentovane smrti' na osnovu razlicitih statistickih metoda, dolazi se do broja 9.002, odnosno 12.122 mrtvih", rekao je on i dodao da ovom analizom nisu obuhvacene srpske zrtve.

Milosevic je u sredu poceo sa ispitivanjem svedoka pitajuci ga da li bi, za valjanost njegove socioloske analize, bilo neophodno uzeti u obzir i srpske i ostale izbeglice na Kosovu. Svedok je odgovorio da se bavio iskljucivo albanskim izbeglicama.

Portparol Tuzilastva Florans Artman je na konferenciji za novinare u Hagu iznela nove podatke o zlocinima na Kosovu, navodeci da je iz manje od polovine ekshumiranih grobnica na Kosovu iskopano oko 4.000 tela i da je broj ubijenih na Kosovu najmanje 8.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: