MILOSEVIC SE USPROTIVIO PISMENIM ISKAZIMA SVEDOKA

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.03.2002.

19:00

Default images
Bivsi predsednik SRJ Slobodan Milosevic usprotivio se u ponedeljak pred Tribunalom u Hagu nameri tuzioca da podnese pismene izjave nekih svedoka u okviru dokaznog postupka protiv Milosevica za zlocine nad kosovskim Albancima 1999. godine. "Ne prihvatam nijedno svedocenje ako se svedok ne pojavi", izjavio je Milosevic na kraju krace proceduralne rasprave o predlogu tuzioca da u ovoj fazi podnese pisane iskaze 23 svedoka, u skladu sa Pravilima Tribunala. Advokati prijatelji suda (amici curiae) zatrazili su od sudskog veca da razmotri da li pravilo omogucava prihvatanje svih predlozenih pisanih iskaza, ili podrazumeva da sudije cene te iskaze kako bi ustanovile da li neki od svedoka treba da bude pozvan da svedoci. U raspravi jedan od amicusa, holandski advokat Mihail Vladimirof istakao je i cinjenicu da je Milosevic ispitivao svakog od dosadasnjih svedoka. Zbog toga sudije prilikom odlucivanja o pisanim iskazima treba da vode racuna pre svega o pravu optuzenog na unakrsno ispitivanje koje je neizostavni element fer sudjenja, rekao je Vladimirof.

Tuzilastvo je ocenilo da pisani iskazi koje zeli da uvede kao dokaze ispunjavaju uslove utvrdjene pravilom 92 bis, koje je u funkciji ekspeditivnosti postupka. Prema pravilu 92 bis pismeni iskazi svedoka mogu biti prihvaceni ako su kumulativni utoliko sto su drugi svedoci usmeno govorili o slicnim cinjenicama, ukoliko se ticu relevantnih istorijskih, politickih i vojnih okolnosti, ako predstavljaju statisticku analizu, na primer, etnickog sastava stanovnistva, ukoliko se ticu dejstva zlocina na zrtve, karaktera optuzenog ili drugih cinilaca od znacaja za utvrdjivanje kazne. Pisani iskazi svedoka ne mogu se odnositi na radnje i delovanje optuzenog.

Predsednik sudskog veca Ricard Mej pomenuo je mogucnost da 23 predlozena iskaza budu prihavcena a da optuzeni ima pravo na unakrsno ispitivanje, sto je advokat Vladimirof povoljno ocenio. Milosevic je odrzao govor u kojem se usprotivio pisanim iskazima, a zahtev tuzilastva ocenio apsurdnim. On je ponovio da je Tribunal nelegalan, a optuzbe lazne.

Odluku sudija kojom je odbijen njegov zahtev za pustanje na slobodu nazvao je protivpravnom. Milosevic je rekao da ima pravo na kontraispitivanje i da su pismena svedocenja izuzetno nepouzdana. "Svi svedoci su u vlasti onih istih ubica koji su sirili pokor nekoliko godina", izjavio je Milosevic i ocenio da su dosadasnja svedocenja puna kontradikcija i "laznih, montiranih objasnjenja". On je rekao da je protiv "nevidljivih svedoka" i okrivio Tuzilastvo da ga tereti za "najstrasnije zlocine" koje hoce da dokaze "tajnim svedocima i pisanim izjavama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: