STRATFOR.

Izvor: B92

Nedelja, 03.03.2002.

19:00

Default images
Ucvrscujuci redove, Djindjic namerava, tvrdi STRATFOR, od Kostunice preoteti "tvrdokorne nacionaliste". Uspe li u tome, nece samo eliminirati Kostrunicu kao pretnju svojoj vladi, vec ce istovremeno steci moc da vrati Crnu Goru pod okrilje Beograda. Potvrdu za to analiticari ove ugledne agencije nalaze u nedavnom intervjuu premijera Srbije nemackom nedeljniku "Spigl", gde on napada Haski tribunal, nazivajuci ga "skupim cirkusom", kritikujuci nesposobnost suda i zaleci se na probleme koje je proces Milosevicu izazvao njegovoj, prozapadnoj vladi. Takav zaokret jednog od do sada najjacih zagovornika saradnje sa Haskim tribunalom, trebalo bi da zadobije poverenje dela srpske javnosti, do sada vernog Kostunici. Sa druge strane, Dindjic jos uvek racuna na procenu Zapada po kojoj im je on, realno, najbolji sagovornik u Beogradu, saradnik ciji zadatak nije nimalo lak - anulirati efekte pogubne decenije pod Milosevicem i 78 dana NATO bombardovanja.

U tom poslu, i pored zapadnih kredita, tehnicke pomoci i podrske, Djindjic je "zaradio" i optuzbe za teskoce sa kojima se zemlja suocava prolazeci kroz reforme, a od pocetka procesa Milosevicu, Kostunica ne stedi Djindjica ni u optuzbama da je "celu Srbiju stavio pred sud".

Prema STRATFOR-u, posebna namera premijera Srbije je vratiti Crnu Goru, i samu ozbiljno politicki podeljenu, u okvire zajednicke drzave, svesnog cinjenice da se nekadasnja zapadna podrska nezavisnosti manje federalne republike, izrazena u vreme Milosevica, "istopila" dolaskom nove vlasti u Beograd. U medjuvremenu, tvrde analiticari, kada se na Zapadu govori o svercu ljudima i drogom, sve cesce se pominje Crna Gora. Takav trend ce se, po njima, sasvim sigurno intenzivirati ako se drzava potpuno otrgne iz postojece federacije. Stoga, "igrajuci istu igru" kao u pitanju Haskog tribunala, Djindjic u poslednje vreme optuzuje Evropu za nametanje "trulog kompromisa" i "finansijskog Frankenstajna", kako opisuje predloge Unije na uspostavljanju novih odnosa Beograda i Podgorice. Evropljani, opet, sa svoje strane, u strahu od realne mogucnosti da ce Crna Gora, upusti li se u nezavisnost, moci preziveti samo uz finansijsku infuziju Evropske unije, insistiraju da crnogorski predsednik Djukanovic napusti ideju o nezavisnosti, zauzvrat mu nudeci labavu konfederaciju, konstatuje STRATFOR.Djindjicev "bal sa nacionalistima" trebalo bi, dakle, da mu pomogne da se nesto od siroke popularnosti koju jos uvek uziva Kostunica, "pretoci" na njegovu stranu, ucvrscujuci politicku sigurnost za samog srpskog premijera, njegove saveznike i celu pro-zapadnu vladu Srbije. Prema STRATFOR-u, pored sticanja poena kod Kostunicinih nacionalistickih pristalica, Djindjiceva nova strategija moze ubediti Evropu da se kladi na onog ko se moze nagoditi sa Crnom Gorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: