PROSPER: KARADZIC SE SLEDECI PUT NECE IZVUCI

Izvor: B92

Petak, 01.03.2002.

19:00

Default images
"Akcija SFOR u Celebicima bila je znacajna iz vise razloga.

Predstavljala je, pre svega, demonstraciju spremnosti da bude pojacano nase angazovanje u vezi sa hvatanjem optuzenih za ratne zlocine u Bosni.

Radovan Karadzic se ovog puta izvukao, ali sledeci put nece. Jasno mu je da smo mu za petama. Ne odustajemo od opredeljenja da svi optuzeni za ratne zlocine budu privedeni pravdi. Naprotiv", rekao je ambasador Pjer-Ricard Prosper, specijalni izaslanik americke administracije za pitanja ratnih zlocina. Prema Prosperovim recima, Vlada SAD nastoji da diplomatskim, ekonomskim i vojnim sredstvima obezbedi transfer u Hag svih optuzenih za zlocine tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. U cetvrtak je to pokusano dejstvom pripadnika medjunarodnih mirovnih snaga u Bosni, dok ce za privodjenje Ratka Mladica, za kog se osnovano sumnja da se nalazi u Beogradu, pod zastitom Vojske Jugoslavije, biti upotrebljene sve raspolozive mere diplomatskog i ekonomskog pritiska na Vlade SRJ i Srbije. "Oko toga nema popustanja. Kongres je odredio 31.

mart kao rok za potvrdu trazene saradnje Beograda s Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji. Vlasti u Beogradu nadlezne su za izrucenje Hagu ili predaju svih optuzenih koji se nalaze na teritoriji pod njihovom kontrolom. Mi cemo biti veoma angazovani u procesu donosenja odluke o izvestaju Kongresu da li ta saradnja Beograda zadovoljava uslove za produzavanje americke pomoci i dalje podrske Jugoslaviji u medjunarodnim finansijskim institucijama", rekao je Prosper, najavljujuci da ce drzavni sekretar Kolin Pauel doneti odluku o preporuci Kongresu neposredno pred 31. mart. "Nepostojanje odgovarajuceg zakona nije prihvatljivo kao opravdanje za odsustvo trazene saradnje Beograda s haskim sudom. Taj zakon, uostalom, nije ni neophodan za tu saradnju, kao sto se to videlo pre 9 meseci, na primeru izrucenja Milosevica", kaze Prosper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: