MILOSEVIC OPTUZIO TUZILASTVO DA GA PRISLUSKUJE

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2002.

19:00

Default images
Bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic je u cetvrtak na pocetku unakrsnog ispitivanja predsednika Odbora za zastitu ljudskih prava iz Kosovske Mitrovice Halida Baranija optuzio Tuzilastvo u Hagu da je pratilo njegovu telefonsku komunikaciju sa saradnicima i da je nakon toga na kraju izlaganja optuzbe pomenulo mesta i dogadjaje koji se ticu OVK koristeci te podatke. Tuzilac Dzefri Najs demantovao je tu tvrdnju rekavsi da je Slobodan Milosevic, da je zeleo da procita rezime svedocenja, mogao da procita te detalje. Nakon toga, sudija Mej rekao je Milosevicu da ce Sudsko vece istraziti taj slucaj, a Milosevica upozorio da za tako teske optuzbe mora imati dokaze. Milosevic je nakon toga, tokom unakrsnog ispitivanja, pitao Baranija da li zna da su neki njegovi rodjaci glavni trgovci droge u Mitrovici i da je jedan od njegovih rodjaka svojevremeno zbog silovanja ucenice pobegao u inostranstvo. Ovaj drugi navod Barani je potvrdio. Milosevic je izjavio da negira sve tvrdnje koje je Barani izneo tokom dvodnevnog svedocenja, a u okviru koga je Tuzilastvo pokazivalo spiskove za koje je svedok tvrdio da predstavljaju spisak Albanaca koje je trebalo likvidirati. Barani je izneo i vise tvrdnji da je svojim ocima proveravao ubistva civila na podrucju Kosovske Mitrovice, tvrdeci da su neki civili tokom septembra 1998. godine u akciji "srpske vojske, policije i paravojnih jedinica"

bili ubijani i maljevima.

U nastavku unakrsnog ispitivanja predsednika Odbora za zastitu ljudskih prava iz Kosovske Mitrovice Halida Baranija, Slobodan Milosevic je pitao ovog svedoka da li je tacno da je on bio jedan od osnivaca OVK u Kosovskoj Mitrovici, sto je Barani negirao. Milosevic ga je zatim upitao da li je tacno da je svojevremeno prisustvovao demonstraciji vojne sile OVK, kao i da li zna da postoji njegova fotografija sa liderima OVK iz tog kraja. Barani je priznao da je bio na proslavi, kako je rekao, "Dana albanske zastave 28. novembra 1998. godine", ali da je ustvrdio da se nije radilo o pokazivanju vojne snage i vezabama za upadanje u srpske kuce, vec da je to bila "kulturna manifestacija", na kojoj je nesto slicno izvedeno ali na pozornici. On je rekao da je moguce da postoji njegova fotografija sa nekim licnostima iz OVK, ali da je to verovatno slikano nakon NATO bombardovanja.

Milosevic je zatim upitao Baranija da li je tacno da je svojevremeno lepio spiskove Srba za likvidaciju na lokalnoj biblioteci u Kosovskoj Mitrovici. Barani je to negirao rekavsi da je on lepio fotografije albanskih zrtava i da je uz te fotografije stavljao imena Srba za koje tvrdi da ima dokaze da su ucestvovali u zlocinima, na sta ga je Milosevic upitao s kojim pravom je preuzeo ulogu sudije.

Drugi deo sudjenja Slobodanu Milosevicu u Hagu zavrsen je nizom pitanja koje je Milosevic postavio svedoku Tuzilastva Halidu Baraniju, a koja su se ticala navodjenja niza slucajeva ubistva policajaca, vojnika i civila - - Srba i Albanaca - u Kosovskoj Mitrovici od 1998. godine. Barani je izjavio da poznaje neke od tih lica ali da veci deo ne poznaje, kao i da mu nisu poznati neki delovi Kosovske Mitrovice i sela koja je Milosevic pominjao. Barani je ustvrdio da neka od tih mesta, onako kako ih je Milosevic izgovorio, uopste ne postoje. Tokom ispitivanja u vezi sa demonstracijama pocetkom 90-tih godina u Kosovskoj Mitrovici, kao i povodom strajkova u rudniku Trepca itd., Barani je tvrdio da su vecinu policijskih snaga cinili Srbi a ne Albanci, kao i da su radnici otpustani sa posla, a ne da su, kako je to Milosevic u pitanjima formulisao, iz politickih razloga bojkotovali posao. Zatim je Milosevic procitao tekst dokumenta Doma zdravlja iz Kosovske Mitrovice u kome je pocetkom 90-tih godina zahtevano da radnici potpisu izjavu da ce postovati zakonske norme koje se ticu obavljanja posla u vreme radnog vremena kao i drugih zakona, poput Zakona o jeziku, Republike Srbije.

Milosevic je rekao da se to odnosilo na sve radnike bez odbzira na nacionalnu pripadnost i upitao sta je sporno u tom tekstu koji je Tuzilastvo navelo kao jedan od svojih dokaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: