SVEDOK BARANI IZNEO IMENA LJUDI KOJE OPTUZUJE ZA UBISTVA

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2002.

19:00

Default images
Prvi put od pocetka sudjenja Slobodanu Milosevicu, jedan od svedoka optuzbe naveo je imena i prezimena osoba koje je optuzio kao odgovorne za ubistvo Albanaca na Kosovu. Naime, deveti svedok optuzbe protiv Milosevica Halit Barani, predsednik regionalnog Komiteta za zastitu ljudskih prava DSK-a iz Kosovske Mitrovice, optuzio je petoricu, kako tvrdi, pripadnika policije da su ubili 8 Albanaca, koje su izveli iz izbeglickog konvoja. On tvrdi da je bio izmedju 50 i 70 metara od mesta zlocina i da je video mnogo policajaca od kojih je prepoznao Momcila Kokovica, Olivera Ivanovica, Ljuljzima Ademija, Dejana Savica i Ratka Antonijevica, kako odvode iza jednog zida uhapsene Albance, a potom se cula pucnjava. Kasnije su, prema njegovim recima, tela ovih ubijenih sahranjena u blizini Mitrovice. "A cetiri, pet dana kasnije neki pripadnici OVK uzeli su tela i sahranili ih na groblju u selu Bagalic blizu Mitrovice", rekao je Barani. On takodje tvrdi da je izmedju marta i juna 1999. u Kosovskoj Mitrovci ubijeno 650 Albanaca, te da je posle povlacenja policije pronasao spisak za njihovu likvidaciju.

Barani u cetvrtak nastavlja svedocenje, a jedan od policajaca koje je pomenuo, kao ucesnika u ubistvu osmorice Albanaca zove se, kako on tvrdi, Oliver Ivanovic.

S obzirom na to da to ime nije cesto i da je Oliver Ivanovic clan Predsednistva skupstine Kosova i clan Koordinacionog tela Srbije za Kosovo, zamolili smo ga za komentar ovog svedocenja. Ivanovic je za B92 rekao da je slicnu pricu cuo jos 1999. kada su svi vidjeniji Srbi iz Mitrovice bili na raznim listama navodnih zlocinaca, ali da se ubrzo pokazalo da su ti spiskovi lazni. On kaze da nije pratio danasnji prenos sudjenja ali da je, ukoliko ne postoje dva Olivera Ivanovica, ovo svedocenje besmisleno. "S obzirom da citavo vreme rata nisam bio ni u kakvoj vojnoj ni policijskoj niti slicnoj formaciji, odnosno radio sam kao zamenik generalnog direktora 'Feronikla', o cemu imam dosta svedoka, a to mogu da posvedoce i mnogi Albanci koji su samnom radili. Ja sam od samog pocetka 1999. godine bio vrlo medijski atraktivan, s obzirom na to da sam se pojavio kao prvi predstavnik srpske zajednice u Mitrovici, a onda su Albanci videli ogorcene neprijatelje u svim Srbima koji su uspeli da zadrze severni deo Kosovske Mitrovice i da sacuvaju to malo Srba gore. Kako su inace skloni tome da uz dva-tri dobro instruirana svedoka isceniraju celu pricu, ne iskljucujem mogucnost da se tada iscenirana prica aktivira ponovo", rekao je Ivanovic.

Pre Baranija, svedok tuzbe Besnik Sokoli, koji trenutno radi za UNMIK policiju, a prethodno je radio za americku posmatracku misiju, misiju OEBS-a i sam Haski tribunal na Kosovu, optuzio je vojsku i policijiju za organizovani progon Albanaca iz Peci. Prema njegovim recima, u tom gradu je bilo oko 30.000 gradjana, kojima je policija nalozila da se okupe i ukrcaju u autobuse i kamione. On je dodao da su vozilima upravljali policajci i da su ih odvezli do granice sa Albanijom, gde su im uzeli licne dokumente. Unakrsno ispitivanje je trajalo krace nego obicno, jer je Milosevic konstatovao da svedok ne zna nista o bombardovanju, o ubistvima OVK, niti o teroristickim napadima. "Nema svrhe da ga ispitujem dalje o navodima za koje cela Jugoslavija zna, tim pre sto je i sam ovde priznao da je sluzbenik Tribunala", zakljucio je Slobodan Milosevic.

Prethodno je sudsko vece odbilo predlog tuzioca Najsa da napravi sazetak iskaza svojih svedoka po svakom delu i lokaciji iz optuznice, koji bi bio na raspolaganju svim stranama u procesu. Predlog je odbijen uz obrazlozenje da Najs takav dokument moze da uvrsti u svoju zavrsnu rec.

Inace, Milosevic je i u sredu zatrazio da se brani sa slobode, a jedan od prijatelja suda Branislav Tapuskovic pozvao je Vece da pronadje nacin da optuzenom omoguci redovno pripremanje odbrane i ravnopravnost u postupku. "Vama je dobro poznato da je ovo prvi slucaj u kome se pred ovim tribunalom neko brani potpuno sam. Vi znate da pravilo 45 predvidja ono za sta se odlucio Slobodan Milosevic, ali bih ja paznju vecu u ovom momentu koncentrisao na statut tribunala koji govori o tome da se svakom optuzenom mora obezbediti minimum jemstva da ima odgovarajuce vreme i sredstva za pripremu odbrane", rekao je Tapuskovic.

Kad je proces protiv Milosevica u pitanju, i dalje traju spekulacije ko mu pomaze u odbrani. Informaciju da se on sluzi obavestajnim podacima VJ demantovao je nacelnik Generalstaba Nebojsa Pavkovic. On odbija svaku mogucnost da bivsi predsednik u svojim nastupima pred Haskim tribunalom koristi vojne podatke. "To sigurno nije tacno, zna se kako se koristi vojni arhiv, ja apsloutno odbacujem takve insinuacije", rekao je Pavkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: