PREDSEDNISTVO DOS ZA NEKOLIKO DANA

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2002.

19:00

Default images
Lideri DOS, na sednici Predsednistva koja ce biti odrzana u sredu ili cetvrtak, jos jednom ce pokusati da se usaglase o predlogu Zakona o saradnji s Haskim tribunalom, kao i o predlogu Havijera Solane za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore. Sastanak je zakazao Dragoljub Micunovic, koji je najavio da ce razgovarati s predsednikom Jugoslavije i liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Kostunicom, kako bi i on dosao na sednicu. "Odnosi u DOS nikada nisu bili gori", izjavio je Vojislav Kostunica u nedelju na sednici Glavnog odbora svoje stranke. Kostunica je optuzio "pojedine clanice DOS da opstruisu napore za resavanje odnosa u Federaciji i za donosenje Zakona o saradnji s Haskim tribunalom".

Republicki premijer Zoran Djindjic pozvao je Kostunicu da konacno imenuje one protiv kojih iznosi optuzbe. To je, umesto njega, u ponedeljak uradio potpredsednik DSS Dragan Marsicanin, koji je za opstruiranje razgovora Beograda i Podgorice optuzio premijera Srbije Zorana Djindjica, republicke ministre finansija i pravde Bozidara Djelica i Vladana Batica, potpredsednika Savezne vlade Miroljuba Labusa i guvernera Narodne banke Jugoslavije Mladjana Dinkica. "To su svi oni koji ne prepoznaju u zajednickoj drzavi interes Srbije i tako se i izjasnjavaju", rekao je Marsicanin.

Ministar pravde Vladan Batic, u izjavi za Radio B92, kaze da Vojislav Kostunica treba da dodje na sednicu Predsednistva DOS i pred ostalim liderima koalicije kaze sta mu smeta u njihovom delovanju: "Treba sesti i porazgovarati, ali onda on ne treba da salje svoje cause, nego treba da dodje i da nas udostoji, jer mi smo mu omogucili da postane predsednik SRJ. Da dodje na sednicu Predsednistva DOS i da kaze sta ga tisti, a ne da govori izmedju redova. Aluzijama koje je rekao opet potvrdjuje da on pravi partijsku drzavu, jer sve vazne stvari iznosi na sednicama Glavnog odbora svoje stranke. On pravi aluzije na racun Zorana Djindjica, ne znam zasto, jer Djindjic je bio krajnje korektan po pitanju preuredjenja odnosa i podrzavao Kostunicu u svemu tome", kaze Batic.

Sef Poslanickog kluba DOS u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic izjavio je da su clanice DOS, izuzev DSS, ucinile sve da ta koalicija opstane.

"Niko od stranaka koje su clanice nase koalicije nije izostajao sa sastanaka Predsednistva. Uvek po pravilu izostaje predsednik DSS i predsednik Jugoslavije, koji odluke donosi na nekim drugim mestima i u drugom krugu ljudi koji su ga okruzili posle 5. oktobra", kaze Jovanovic. On istice da su se neki predstavnici DSS pojavili kao sive eminencije koje deluju destruktivno: "Gradjani nisu zasluzili da se posle porazenog SPS na pozicijama SPS pojavi stranka poput DSS koja je svoju politicku vrednost stekla upravo kroz konflikte i suprotstavljanje SPS u koaliciji koju smo zajednicki napravili", rekao je Jovanovic.

Funkcioner DSS Dusan Budisin odbacuje sve tvrdnje koalicionih partnera i navodi da se resenje krize u DOS ne nalazi u rukama DSS. "Odnosi u DOS jesu losi i to je konstatacija svih nas. Sanse uvek ima ako ima dobre volje. Mi smo rekli da svaki razgovor mora da pretpostavi vracanje DSS ono sto mu je oduzeto, odnosno postovanje koalicionog dogovora. Mi necemo pristati na krsenje koalicionog dogovora i trazimo da on striktno bude postovan", kaze Budisin.

Bilo je najava da ce sastanak Predsednistva DOS biti odrzan u ponedeljak uvece. Prema recima Vladana Batica, do odlaganja za sredu, odnosno cetvrtak, doslo je zbog odluke DSS da istupi iz rada ekspertske grupe za izradu Zakona o saradnji s Haskim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: