MILOSEVIC IMA VELIK BROJ PODATAKA

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2002.

19:00

Default images
Slobodan Milosevic je i tokom unakrsnog ispitivanja u ponedeljak pokazao da poseduje velik broj podataka o svedocima, terenu, ali i o polozajima zaracenih strana u kosovskom sukobu. Tako je Milosevic, ispitujuci Halila Morinu, u nekoliko navrata govorio veoma precizno o tome gde su se nalazili polozaji, odnosno stab OVK u selu Landovica, kod Srbice. Milosevic je u jednom trenutku upitao Morinu da li je tacno da se taj stab OVK nalazio "200 metara od potoka, odmah pored prodavnice".

Posto ovakvi podaci vise ukazuju na posedovanje vojno-policijskih podataka, nego na poznavanje geografije, specijalni dopisnik RTV B92 iz Haga Srdjan Predojevic pokusao je da sazna odakle bivsem jugoslovenskom predsedniku takvi podaci. Novinari ocenjuju da Milosevicu podatke o svedocima dostavlja grupa saradnika iz Beograda na nepoznat nacin. Oni ocenjuju da Milosevic ima sve biografske podatke o svedocima, kao i poverljive obavestajne informacije o sedistima OVK i sastavu i namerama ove organizacije. Predstavnici Tribunala kazu da Milosevic saradjuje sa sudom jer cita sve materijale koji mu bivaju dostavljeni, u kojima se nalaze i osnovne informacije o svedocima, kao i njihova pismena svedocenja. Medjutim, predstavnik Socijalsticke partije Srbije Branko Ruzic, koji u ime svoje partije kao posmatrac prati sudjenje, kaze da Milosevic ima sve podatke jer ima visok stepen inteligencije. "Bio je akter svih politickih desavanja na prostorima SFRJ i njega secanje dobro sluzi, tako da ta fama koja se podigla oko konkretnih podataka koje ima oko nekih lokaliteta itd. prakticno ne implicira nista da se radi o obavestajnim podacima, vec podacima koji postoje u svim legalnim dokumentima jedne demokratske drzave koja je bila u prethodnom periodu", kaze Ruzic.

Kad je Milosevic ispitivao Bakalija, onda se jos moglo govoriti o njegovoj dobroj memoriji, medjutim, kad su u pitanju ostali svedoci, jasno je da Milosevic ima obavestene saradnike, kaze za B92 Ljubodrag Stojadinovic. "Ti saradnici su obavesteni ne samo o imenima, vec i o drugim podacima koji se ticu svedoka koji tek treba da nastupe. Tesko je verovati da su takvi podaci mogli da budu napabirceni bez odgovarajuceg obavestajnog rada i izgleda da neko ko ima legalan i otvoren pristup obavestajnim podacima Milosevicu to precizno dostavlja. Tu se radi o temeljnoj pripremi koja Milosevicu omogucava da iznenadjuje svedoke piotanjima za koja oni milse da nije moguce da ih on zna", kaze Stojadinovic.

Podatke o identitetu svedoka i njegovu pismenu izjavu Tuzilastvo je obavezno da dostavi optuzenom, Sudskom vecu i "prijateljima suda" u odredjenom roku pre pocetka unakrsnog ispitivanja. O nacinu ispitivanja i nacinu odbrane, Milosevic moze svake veceri da se konsultuje sa svojim pravnim savetnicima telefonom iz pritvora u Seveningenu. Kada mu savetnici dodju u posetu, pored njih je i sluzbenik zatvora koji govori srpski jezik, sto, ocenjuju analiticari, nije mesto za razmenu poverljivih informacija.

Izvor Radija B92 blizak Saveznoj vladi tvrdi da je Slobodan Milosevic 4 meseca nakon NATO bombarovanja trazio da mu u kabinet budu dostavljeni svi vojno-obavestajni podaci sa Kosova. Iako je DOS ta saznanja imao, posle preuzimanja vlasti ta dokumenta nisu pronadjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: