"REPORTER": "JUGOPETROL" FINANSIJSKI POMAZE KARADZICA

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2002.

19:00

Default images
Vasington je krajem januara posredstvom svoje ambasade u Beogradu obavestio predsednika Jugoslavije Vojislava Kostunicu da se vazan izvor finansijske podrske Radovanu Karadzicu ostvaruje kroz poslovnu saradnju "Jugopetrola" i Radovanovog brata Luke Karadzica, pise banjalucki "Reporter", pozivajuci se na izvore u americkoj ambasadi u Beogradu. "Vrh jugoslovenske vlasti je u isto vreme obavesten da ce nepreduzimanje mera protiv ovoga dovesti do posledica koje ce snositi 'Jugopetrol' i koje mogu nepovoljno uticati na medjunarodni polozaj Srbije", stoji u tekstu. Prema navodima lista, u americkoj poruci Kostunici stoji da "finansijska podrska ostvarena ovom poslovnom saradnjom potkopava americke i medjunarodne napore da Karadzic bude uhapsen, sprecava provodjenje Dejtonskog sporazuma i unazadjuje ekonomski razvoj Republike Srpske". U tekstu se takodje navodi da je Vlada SAD "spremna da odmah preduzme korake u vezi sa uvodjenjem sankcija protiv 'Jugopetrola', stavljanjem tog preduzeca na listu subjekata obuhvacenih jednom ili obema naredbama" americkog predsednika koje se odnose na zabranu svih finansijskih transakcija sa osobama koje su podrzavale Slobodana Milosevica ili ih je optuzio Haski tribunal, kao i na zabranu finansijskih transakcija s licima koja su sprecavala sprovodjenje Dejtonskog sporazuma. List navodi da to upozorenje jugoslovenskom predsedniku nije upuceno kao demars, "ali da se od zvanicnog Beograda ocekuju hitni koraci u pravcu zaustavljanja finansiranja obezbedjenja Radovana Karadzica". U tekstu se dalje kaze da se kritike SAD na racun "Jugopetrola" odnose "na aktulena zbivanja, a ne na delatnost ove kompanije u vreme bivse vlasti, kada je na njenom celu bio Dragan Tomic, predsednik Skupstine Srbije i funkcioner Socijalisticke partije Srbije". Izvor lista nije zeleo da precizira do kada je vlastima u Beogradu dat rok da prekinu poslovne veze "Jugopetrola" i Luke Karadzica.

Ni Luka Karadzic nije zeleo da komentarise informacije koje je, pozivajuci se na izvore iz ambasade SAD, objavio list "Reporter". On je za B92 rekao da nece da se bavi "nekakvim tekstovima koje objavljuju nekakvi listovi". Na napomenu da se pomenut list poziva na izvore iz ambasade SAD, Luka Karadzic je rekao da ce tvrdnje o tome da on saradjuje s "Jugopetrolom" i tako pruza finansijsku podrsku svom bratu komentarisati tek u slucaju da tako nesto zvanicno objavi ambasada SAD.

Potpredsednik Vlade Srbije Zarko Korac je nedavno u "Intervjuu dana"

Radija B92 izneo tvrdnju da u SRJ postoji tzv. lobi Milosevic-Karadzic koji je zasticen. U prilog toj tezi, on je tada izneo saznanja da je brat Radovana Karadzica boravio na jugu Srbije i vojnicima delio knjige svog brata. Luka Kardzic je, u izjavi za B92, potvrdio takvu informaciju, ali uz napomenu da nije delio knjige svog brata jer ih tada nije imao kod sebe. On objasnjava da je pre 2 meseca s clanovima Medjunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadzicu posetio bazu VJ na jugu Srbije. "Bio sam u delegaciji Odbora koju je SUBNOR pozvao da odrzi tribinu u Leskovcu, normalno, u Domu VJ. Otisli smo tamo 21. decembra, pa do granice s Kosovom i bili smo u bazi VJ, lepo su nas docekali.

Podelili smo knjige o Ratku Mladicu i 'Crnu knjigu' o stradanjima srpskog naroda u BiH", kaze Luka Karadzic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: