GOTOV PREDLOG ZAKONA O SARADNJI SA HAGOM?

Izvor: B92

Petak, 22.02.2002.

19:00

Default images
U petak je odrzan prvi sastanak ekspertske grupe DOS-a za izradu zakona o saradnji sa Haskim tribunalom. Republicki javni pravobranilac i clan ove grupe Sead Spahovic, izjavio je da je na sastanku, kako je rekao, "odmah doslo do nesuglasica". "Problemi postoje zbog politickih stavova odredjenih politickih grupa". Medjutim, jedan od clanova ovog tima, savetnik predsednika Jugoslavije za ljudska prava Gradimir Nalic za B92 kaze da nikakvih sporova nije bilo. "Ne postoje nikakve nesuglasice politicke prirode, jednostavno se radi o tome da je dosadasnji rad na saveznom zakonu o saradnji sa tribunalom pretrpeo fijasko prosle godine i cak je pala savezna vlada. Zbog toga se krenulo u nesto drugacije pravno-tehnicko resavanje problema. Znaci, ne postoji sukob, postoje razlicita vidjenja nacina na koji se treba urediti saradnja sa Haskim tribunalom", rekao je Nalic.

Ministar pravde Vladan Batic izjavio je za Blic da je njegovo ministarstvo sacinilo predlog zakona o saradnji sa Haskim tribunalom koji predvidja da saradnja bude u nadleznosti savezne drzave a da republicki organi sprovode postupak izrucenja. On je saopstio da ukoliko ne bude postignut konsenszus u DOS-u oko donosenja zakona na saveznom nivou, ministarstvo pravde uputiti svoj zakonski predlog jugoslovenskom parlamentu u ime poslnicke grupe DOS-a.

Potpredsednik Demokratske stranke, Cedomir Jovanovic, izjavio je, medjutim, da ce saradnja sa Haskim tribunalom biti regulisana na osnovu Uredbe Vlade Srbije od 28. juna prosle godine. Na konferenciji za novinare, Jovanovic je rekao da predlog republickog Ministarstva pravde o saradnji sa Tribunalom najverovatnije nece biti prihvacen u saveznom parlamentu i da ce se, zbog toga, postupati po uredbi. Gradimir Nalic tvrdi da ne zna da republicko ministratsvo pravde ima svoj predlog i da se o njemu na danasnjem sastanku nije ni raspravljalo i da za sada postoji samo predlog DSS-a koji je parlamentima predat jos u decembru.

"Ja bi pre svega trebalo da vidim taj predlog ministarstva pravde, ja ga nisam video, nama ga niko nije prezentovao, niti je bilo reci da ministarstvo pravde Srbije ima svoj predlog. Ako imaju, mi cemo pogledati taj predlog. Ono sto je sigurno, to je da cemo se zalagati za to da se saradnja uredi zakonom", istice Nalic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: