SUDJENJE MILOSEVICU MOGLO BI DA UTICE NA PROCES BIH VS. SRJ

Izvor: B92

Petak, 22.02.2002.

19:00

Default images
Jedno od kljucnih pitanja koje se postavlja jos od izrucenja Slobodana Milosevica Haskom tribunalu jeste – da li ce se tamo suditi samo njemu ili celoj Srbiji, odnosno da li ce sudjenje bivsem jugoslovenskom predsedeniku imati i sire posledice. Advokat iz kancelarije Toma Fila Vladimir Petrovic smatra da ove dve stvari formalno-pravno nemaju nikakve veze, ali da u praksi nije bas tako jednostavno. On istice da se u postupku protiv Jugoslavije po tuzbi Bosne i Hercegovine iznose gotovo isti dokazi koji se iznose u procesu protiv Slobodana Milosevica. "Oni su drugacije formulisani, drugacije prezentirani, postupak je drugaciji, ali njihova priroda i sustina su potpuno iste. Ne verujem da dve institucije na bazi istih cinjenica mogu da donesu dve razlicite odluke. Formalno pravno veze nema, ali sustinski se plasim da stvar nije tako prosta kakvom zeli da se predstavi, da ce tu biti mnogo momenata koji ce biti sporni i koje ce koristiti oni koji su tuzbu protiv nas podneli i u podstupcima pred stalnim Medjunarodnim sudom. Sto se tice posledica eventualne osude, odnosno proglasenja nase drzave za agresora - cinjenica je da bi eventualno nasa zemlja oglasi i za zemlju koja je odgovorna za genocid u jednoj susednoj zemlji - one su takve da me je strah o njima i da mislim", naglasava Petrovic.

Osim ovim pitanjem, danasnja Yutopija bavi se i izvestavanjem stranih medija o sudjenju Milosevicu kao i jos jednom od tacka spora aktuelne vlasti. Da li drzavu treba da interesuje proces protiv Milosevica ili je on sada briga Haskog Tribunala. YUTOPIJA je na progamu od 15 do 16 h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: