SOLANA U BEOGRADU

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2002.

19:00

Default images
Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana stigao je u Beograd, gde ce razgovarati s funkcionerima savezne, srpske i crnogorske vlasti o preuredjenju odnosa u Federaciji. Razgovori ce biti vodjeni u Palati Federacije.

Portparol Havijera Solane Kristina Gajak izjavila je za Radio B92 da je cilj Solanine posete omogucavanje daljeg dijaloga Beograda i Podgorice.

Upitana da li Solana ocekuje da se Djukanovic na tom sastanku izjasni o postojecim predlozima EU za resenje odnosa u Federaciji, Gajak je rekla: "Solana zeli da prenese poruku da je dijalog do sada bio vrlo plodonosan i da nam nije preostalo mnogo vremena. To ne moze biti jedan beskonacan proces, preostalo nam je samo par nedelja i to mora uskoro da bude privedeno kraju. Za sada se ne moze govoriti o bilo kakvom konkretnom datumu. Sto se tice licnih stavova ucesnika razgovora, to ne bih komentarisala. Moracemo da sacekamo sta ce oni reci. Medutim, ponavljam da je Solana vrlo zadovoljan dosadasnjim napretkom i time sto su atmosfera i fleksibilnost obe strane krajnje pozitivne", kaze kristina Gajak.

Fonet je preneo, pozivajuci se na evropske diplomatske izvore, da Solana dolazi na bilateralne konsultacije, sto znaci da ce zasebno razgovarati s Vojislavom Kostunicom i Milom Djukanovicem. Za sada nije predvidjeno odrzavanje plenarnog sastanka, navode ti izvori EU. Savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanovic, koji ce se takodje sastati sa Solanom, izjavio je za Radio B92 da ocekuje da ce biti razjasnjen stav Crne Gore o resavanju krize u Federaciji. "U sustini bi ovo trebalo da bude nastavak razgovora koji su ranije poceti, ovog puta obogacen informacijama koje su rezultat tog sastanka, a koje su dosle iz Crne Gore i reakcijama predsednika Crne Gore Mila Djukanovica, tako da ja ocekujem da ovo bude ipak razjasnjenje u odnosu na prethodni sastanak, da bude svima jasnije kakva je pozicija Crne Gore, odnosno njene vlade, i da u tom smislu uradimo jedan korak napred ka razresenju odnosa Srbije i Crne Gore. Ne bih voleo da prognoziram sta to konkretno znaci dok god se ne upoznam sa sustinom odgovora koji je iz Crne Gore dosao, a ocekujem da u tom smislu neku informaciju dobijemo od Solane", rekao je Svilanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: