NASTAVAK SUDJENJA MILOSEVICU

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2002.

19:00

Default images
Na sudjenju Slobodanu Milosevicu pred Haskim sudom u cetvrtak su se pojavila 3 svedoka, kosovski Albanci koji su govorili o dogadjajima u Pokrajini tokom NATO bombardovanja. Fehmi Elsani, iz mesta Nogavci na Kosovu, govorio je o unistavanju tog sela nakon ulaska srpskih snaga pocetkom aprila 1999. Elsani je govorio kako su, u strahu od Vojske i policije, clanovi njegove porodice i drugi mestani pobegli iz sela, kako su stigli u Albaniju i kako su im zapaljene kuce. Elsani je izjavio da je srpska policija na granici prema Albaniji oduzimala izbeglicama licna dokumenta. "Da li znate zasto su nekom uzeli, a nekom ne, dokumenta?", pitao je Milosevic. "Vi znate bolje nego bilo ko drugi", odgovorio je Elsani. Milosevicevo insistiranje da svedok odgovori na pitanje prekinuo je sudija Mej recima da svedok ne zna i da nije na njemu da odgovori na to pitanje. "Da li su vas pretresali?", pitao je Milosevic svedoka.

"Pretresali su nas, kad god bi nasli nesto sto im se dopalo, uzeli su to", odgovorio je Elsani. Milosevic je tokom ispitivanja svedoka pokusao da dokaze da svedok nije govorio istinu. Elsani je rekao da je radio u opstini Orahovac, a posle Milosevicevih pitanja ispostavilo se da je radio u Sluzbi drustvenog knjigovodstva. Na tvrdnju svedoka da je otpusten sa posla, Milosevic je izneo podatak da je penzionisan s punom penzijom. "Predlazem da odgovori na vase pitanje da li je penzionisan s punom penzijom", rekao je Milosevic sudiji Meju. "Ne, nemam penziju", odgovorio je Elsani. "Sada nemate, ali da li ste je imali 1991.", pitao je Milosevic. "Ne znam zasto insistirate na tom pitanju", odogovrio je Elsani. "Zato sto je bitno za istinitost vaseg iskaza. Jedno je biti otpusten sa posla, a drugo penzionisan s punom penzijom. Prvi odgovor sugerise maltretiranje, a drugi odgovor sugerise vrlo pristojno ponasanje", rekao je Milosevic. "Ja sam otpusten sa posla, a onda sam morao da pokrenem jedan drugi postupak kako bih mogao da dobijem ono sto mi pripada, a penziju nisam dobio, nego tek kasnije kada sam pokrenuo taj postupak", rekao je Elsani. "Znaci, dobili ste penziju?", pitao je ponovo Milosevic, na sta je sudija Mej rekao da je ta tema iscrpljena i da je Milosevic rekao sta je zeleo i da je sud cuo objasnjenje.

Sudjenje je u cetvrtak pocelo nastavkom svedocenja svedoka optuzbe Agima Zecirija, koji je odbio da odgovara na pitanja Slobadana Milosevica, pravdajuci se zdravstvenim razlozima. "Ako vam kazem na albanskom 'nakemi bo izmet', sta to ja radim", pitao je Milosevic svedoka Zecirija. "Nisam siguran, ja sam trenutno na dijalizi i nisam u stanju da vam to kazem", odgovorio je Zeciri. "Onda cu ja da vam kazem, na albanskom to znaci pruzao sam neko gostoprimstvo, ugostio sam ga. Upravo je te reci na svom jeziku i svom dijalektu na albanskom svedok rekao, a u prevodu je receno 'pomagao sam im', odnosilo se na odnose sa UCK. Ovde nije u pitanju razlika u dijalektu, nego nastojanje prevodioca da ublazi", rekao je Milosevic, na sta ga je sudija Mej prekinuo i rekao da ne moze da iznosi takve optuzbe. Sudsko vece prihvatilo je zahtev Zecirija, dok je Milosevic ocenio kao "nedopustivu" odluku suda da dopusti svedoku da napusti sudnicu.

Milosevicev beogradski advokat Zdenko Tomanovic, komentarisuci sudjenje za TV B92, rekao je da povlacenje svedoka predstavlja manevar Tuzilastva kako bi Milosevic bio sprecen da razjasni neke sumnjive tvrdnje svedoka.

"To je bio manevar tuzioca posto je doslo vreme da Milosevic ispituje svedoka. Svedok je ukazao na neke stvari, on je govorio o tome da je 15 ili 16 clanova njegove porodice ubijeno. Medjutim tuzilac, ja sam gledao pazljivo, u optuznici ne stavlja na teret bilo kakvo ubistvo kad je u pitanju to selo ili taj svedok. Milosevicu se ovom optuznicom, a ni ovim drugim licima, Stojiljkovicu, Milutinovicu, kada je u pitanju to selo, Celine, uopste ne stavlja na teret bilo kakvo ubistvo, vec deportacija.

Onda je svedok rekao da se ne oseca dobro, mislim da je to manevar tuzioca, i na taj nacin je onemoguceno da se raspravlja oko tih spornih stvari", rekao je Tomanovic.

Treci svedok koji se u cetvrtak pojavio pred Haskim sudom je Halil Morina iz kosovskog sela Landovica. Njegovo svedocenje prekinuto je posle nekoliko pitanja tuzioca, a nastavak sudjenja zakazan je za ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: