ODRZANO PREDSEDNISTVO DOS

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2002.

19:00

Default images
Predsednistvo DOS odlucilo je na sastanku odrzanom u utorak uvece da formira 2 radne grupe. Jedna bi trebalo da pripremi Predlog zakona o saradnji s Hagom, a druga treba da predlozi resenje odnosa u vladajucoj koaliciji. Oba predloga treba da budu spremna do naredne sednice Predsednistva DOS, koja ce biti zakazana najkasnije za nedelju dana. Lideri DOS su na cetvorocasovnom sastanku zakljucili da po hitnom postupku treba usvojiti Zakon o saradnji s Haskim tribunalom i to na saveznom nivou, izjavio je Dragoljub Micunovic, jedini iz vladajuce koalicije koji je pristao da da izjavu posle sastanka. "Formirali smo radnu grupu koja ce u naredna 3 do 4 dana pripremiti Predlog zakona", rekao je Micunovic i dodao da nije bilo reci o konkretnim izrucenjima.

"Bilo je reci samo o tome da smo izlozeni velikom medjunarodnom pritisku da saradnja s Hagom sto pre dobije jasnije konture i prva stvar koju cemo uraditi je da cemo po hitnom postupku doneti Zakon po kome ce se dalje odvijati ta saradnja", kaze Micunovic.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije na Predsednistvu DOS, sef Poslanicke grupe ove stranke u Skupstini Srbije Dejan Mihajlov, na pitanje zasto na ovom sastanku nije postignut dogovor o saradnji s Haskim sudom, odgovara: "Jos ne postoji saglasnost o donosenju tog zakona na saveznom i republickom nivou. Mi smatramo da ukoliko ne postoji saglasnost na saveznom nivou, zakon treba doneti na oba nivoa i da ta saradnja bude uredjena zakonom, a ne da se ovako odvija saranja, po principu 'izrucis onoga koga uhvatis'", kaze Mihajlov.

Predsednistvo DOS nije uspelo da se dogovori ni o redefinisanju odnosa u koaliciji, u sta spadaju i zahtevi DSS i rekonstrukcija Vlade Srbije.

Kako je rekao Dragoljub Micunovic, i za resavanje ovog problema je formirana radna grupa koja do narednog sastanka treba da pripremi resenje. "Sve clanice koalicije, osim DSS, slozile su se da probleme treba resiti u celini", kaze Micunovic. "DSS smatra da prvo treba resiti pitanje ministra Marsicanina, koji nije izabran, pa onda preci na ostalo. Ostatak DOS smatra da treba doneti odluku u celini, a onda resavati pitanja po hitnosti. resavanje pitanja ministra finansija jeste hitno i ono bi bilo prvo resavano. Ali, moramo imati saglasnost da ce sva ostala pitanja takodje biti resavana uz punu podrsku svih clanica DOS", rekao je Micunovic. Dejan Mihajlov, s druge strane, kaze da je DSS ostao pri stavu da prvo bude reseno pitanje izbora saveznog ministra finansija i predsednika Skupstine Srbije, a da se potom razgovara o ostalim problemima. "Odluka o formiranju ove radne grupe je samo pitanje sile", izjavio je Mihajlov. "Njih ima vise, pa im se moze da tako urade, ali tu nema jake argumentacije. Oni misle da to treba da bude paket kojim bi bili reseni svi odnosi, a mi mislimo da je ovo prvi korak i da posle treba resavati i razgovarati o svim koracima, da li postepeno, da li odjednom, ali bi ovo trebalo da bude pocetak", ocenjuje Mihajlov.

Jedina konkretna odluka Predsednistva DOS je uvodjenje disciplinskih mera za poslanike koji ne dolaze na sednice Savezne skupstine. Dragoljub Micunovic je objasnio da je moguca i zamena poslanika. "Svaki poslanik koji tri puta neopravdano izostane sa sednica bice zamenjen drugim poslanikom", izjavio je Micunovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: