MILOSEVIC ISPITAO BAKALIJA

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2002.

19:00

Default images
Slobodan Milosevic je u utorak ispitivao pred Haskim tribunalom, u svojstvu odbrane, svedoka optuzbe Mahmuta Bakalija, nekadasnjeg komunistickog funkcionera sa Kosova. Visesatno saslusanje svelo se u najvecoj meri na raspravu u kojoj je Milosevic iznosio ocene da su Albanci u Pokrajini bili ravnopravni sa Srbima, da je u pozadini delovanja Ibrahima Rugove i OVK bila teznja za "Velikom Albanijom", kao i da se policija legitimnim sredstvima borila protiv terorizma. Bakali je izjavio da je Milosevicevim dolaskom na vlast i Ustavom iz 1989.

unistena autonomija Kosova, a da su Albancima "oduzeta prava na samoorganizovanje, na vlastitu samoupravu, policiju, politicko odlucivanje i na unapredjivanje kulture i nauke". Bakali i Milosevic su izneli i drugacija vidjenja sukoba pripadnika MUP Srbije i Albanaca u Drenici, na severozapadu Kosova. U napadu policije na selo Donji Prekaz, marta 1998, prema izvestajima medjunarodnih organizacija, ubijene su 52 osobe, od cega 16 dece i 13 zena. To je bio odgovor na prethodnu akciju OVK, u kojoj su nastradala 4 policajca. "Da li vam je poznato da je policija opkolila lucu da bi ih uhapsila i da nisu hteli da se predaju policiji i da su pucali na policiju. Da li mislite da je nedovoljno 2 sata da teroristi odluce da li ce se predati, a za ta 2 sata su uglavnom izasli zene i deca. Oni koji su izasli sigurno nisu ubijeni", rekao je Milosevic. "Znam da su zene i deca ubijeni u kuci i oko kuce. Znam da ste ubili civile, decu, 12.000 civila, ukljucujuci zene, decu, trudne zene, a sve vreme ste govorili da se borite protiv terorizma", rekao je Bakali.

Milosevicevo ispitivanje Bakalija obelezili su mnogobrojni nesporazumi u komunikaciji, ponovljena pitanja i odgovori, gestikulacije, nervozna mimika i osmesi, kao i intervencije predsedavajuceg sudije Ricarda Meja.

Na kraju saslusanja, Milosevic je uspeo da izbori proceduralnu pobedu.

Zbog njegovih porodicnih obaveza, sudjenje ce u cetvrtak trajati do 13:00, a ne do 16:00. "Dobio sam vremenski program rada i njemu pise da u cetvrtak zavrsavate u 13:00, pa sam prema tome planirao posetu svoje porodice. Malopre sam dobio papir na kome pise da se u cetvrtak radi i popodne. Mislim da je minimum korektnosti, s obzirom na ovako kratka vremena koja mogu da iskoristim da bih bio u kontaktu sa svojom porodicom, ne moztete da menjate plan", rekao je Milosevic. "Ocigledno je doslo do neke zabune, ali ako ste vec napravili sve aranzmane, onda necemo zasedati tog popodneva", rekao je sudija Mej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: