SVEDOCIO MAHMUT BAKALI

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2002.

19:00

Default images
Na sudjenju Slobodanu Milosevicu u ponedeljak se pojavio prvi svedok optuzbe, a to je, kako je ranije nezvanicno i bilo najavljeno, Mahmut Bakali, koji je do 1981. bio predsednik Pokrajinskog komiteta Saveza komunista Kosova, a smenjen je nakon masovnih demonstracija Albanaca. Bakali je u prvom delu svedocenja odgovorao na pitanja tuzilaca koja se ticu njegovih stavova o dogadjajima na Kosovu '80-ih.

Potom je obznanio kako su bivsi sef DB Srbije Jovica Stanisic i funkconer DB David Gajic pripremili njegov susret s Milosevicem. Bakali se s Milosevicem sreo u aprilu 1998. u Belom dvoru u Beogradu. "To je bio tolerantan razgovor, imao sam mogucnost da izrazim svoje misljenje.

Sugerisao sam i insisttirao da se prekine sa zlocinima koje su pocinili Vojska i policija na Kosovu. Rekao sam mu da je ravnoteza snaga u ovom trenutku u korist Srbije, ali da nece zauvek ostati takva. Ako se Albanci organizuju i podignu na rat stvari ce se promeniti i medjunarodna zajednica nece ostati indiferentna u odnosu na zlocine koji su pocinjeni na Kosovu", kaze Bakali. On je posebno opisao razgovor s Milosevicem koji se ticao ubistva porodice Jasari. "Policija je pocinila uzasan zlocin, pobila je celu porodicu Jasari u Prekazu, na podrucju Drenice. Ja sam rekao: 'Vi ubijate civile, zene i decu, kao sto je bilo u Prekazu'. Milosevic je rekao: 'Mi se borimo protiv terorista. Dali smo im 2 sata da izadju i odu'. On me je pitao da li je to velika porodica, da li sam je poznavao. Nisam ih licno poznavao, ali sam znao za taj dogadjaj jer je to bio zlocin nad celom porodicom", rekao je Bakali.

Najavljeno je da ce Bakali u utorak biti podvrgnut unakrsnom ispitivanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: