DJUKANOVIC SOLANI PRENOSI STAVOVE DPS-A

Izvor: B92

Subota, 16.02.2002.

19:00

Default images
Crnogorski predsednik Milo Djukanovic zatrazio je od EU da za nedelju dana produzi rok za konacni odgovor Crne Gore na inicijativu Havijera Solane o uredjenju odnosa unutar jugoslovenske federacije. Za sada nema preciznih informacija o tome sta konkretno sadrzi predlog Havijera Solane.

Podgoricki mediji, pozivajuci se na izvore, navode da je Crna Gora u potpunosti prihvatila polazne osnove za dalje razgovore o buducim odnosima sa Srbijom, koje je oinicirao visoki predstavnik EU Havijer Solana. U Podgorici su sinoc boravili Solanini saradnici koji su o buducim odnosima u federaciji razgovarali sa predstvanicima crnogorske vlasti. "Trazili smo da se produzi rok zbog konsultacija na raznim nivoima i da se njihov rezultati sumiraju krajem iduce nedjelje.

Ocekujemo razumijevanje u Briselu", rekao je u izjavi za B92 savetnik crnogorskog predsednika za spoljnu politiku Milan Rocen.

"Bicemo u stalnom kontaktu sa Briselom i konsultacije ce se ubrzano nastaviti narednih dana. U Podgorici su u petak uvece boravili Solanini saradnici Stefano Lini i Enco Djentilini sa kojima smo dugo i otvoreno razgovarali Slavica Milacic, sef crnogorske misije pri EU i ja. Sa njima se kratko susreo i predsednik Djukanovic. Slozili smo se da je resavanje odnosa Crne Gore i Srbije ozbiljan proces koji zahtijeva ozbiljan i odgovoran rad svih ucesnika. Mi smo obavijestili Solanine saradnike da se nakon visokog susreta u Crnoj Gori radilo veoma odgovorno i konsruktivno, kao sto smo se uvijek odnosili prema svim sugestijama i inicijativama Medjunarodne zajednice. Imajuci u vidu takvu poziciju Crne Gore, mi smo trazili da se produzi rok za konsultacije na raznim nivoima i da se njihov rezultat sumira krajem iduce nedjelje. Ocekujemo razumijevanje u Briselu za takav nas predlog", rekao je Rocen.

Milan Rocen je naglasio da ce konacna stav Crne Gore o buducim odnosima u federaciji, biti poznat u najskorije vreme. Dodajmo i to da je Rocen prekinuo telefonsku vezu istog trenutka kada smo ga pitali da li je Crna Gora definitivno odustala od refernduma.

Visoki funkcioner DPS-a, potvrdio je agenciji Srna da je Milo Djukanovic na sednici Predsednistva stranke prihvatio sugestije Svetozara Marovica da je neophodan kompromis kada su u pitanju stavovi Evropske unije o buducoj zajednickoj drzavi sa jednom stolicom u Ujedunjenim nacijama.

Socijalisticka narodna partija Crne Gore ocekuje da DPS uvazi realnost onoga sto predlaze medjunarodna zajednica. Portparol SNP-a Vasilije Lalosevic u izjavi za B92 ocenjuje da se vladajuca crnogorska partija krece u prvacu resenja koji ne podrazumeva raspisivanje refernduma: "Ono sto mogu sa sigurnoscu reci da saopstenje Predsednistva DPS-a u kome se kaze da treba nastaviti dijalog sa predstavnicima EU i to do kraja mjeseca, cime bi se rijesio drzavno-pravni odnos Crne Gore, kao i izvestaji pojednih medija bliskih kabinetu sefa rezima u Crnoj Gori, nagovijestavaju da bi drzavna kriza u nasoj republici mogla da se razvije u povoljnijem pravcu. Naime, ukoliko to ne znaci kupovinu vremena, vjerovatno postoji mogucnost da DPS prihvati preporuke EU, koje podrzavaju i Sjedinjene americke drzave, i da se time izbegne mogucnost da se Crna Gora dovede u direktnu konfrontaciju sa medjunarodnom zajednicom. SNP poziva aktuelnu vlast da ne ostane gluva na jasna upozorenja medjunarodne zajednice i da se uvidi stvarna potreba Crne Gore da se kroz jednu ustavno preuredjenu zajednicku drzavu sa Srbijom brze i lakse moze stici do evropskih integraciju, a to bi bilo najbolja perspektiva za Crnu Goru i njene gradjane", rekao je Lalosevic.

Profesor Fakulteta politickih nauka i strucnjak za federalizam Ilija Vujacic u izjavi za B92 kaze da nije tesko proceniti da Crna Gora odustaje od prvobitnog stava da je referundum o nezavisnosti te republike neophodan: "Izgleda da se stvar krece u tom pravcu, s tim sto, naravno, DPS ne moze odmah da prihvati stvar u zacetku. Ipak treba javnom mnjenju objasniti zasto se odstupa od referenduma, tako da ce verovatno proteci izvesno, verovatno, kratko vreme dok se pripremi javno mnjenje u Crnoj Gori za prihvatanje jedne takve odluke DPS", rekao je profesor Vujacic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: