REFERENDUM O PREDLOGU EU?

Izvor: B92

Subota, 16.02.2002.

19:00

Default images
Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic je tokom pregovora sa Havijerom Solanom izneo predlog da se u toj republici odrzi referendum, ali ne sa pitanjem o nezavisnosti Crne Gore saznaje Radio B92 u diplomatskim izvorima u Beogradu. Prema Djukanovicevom predlogu, gradjani Crne Gore izjasnjavali bi se o najnovijem predlogu Evropske unije, a ne o nezavisnosti - kako je do sada predlagala zvanicna Podgorica. Izvor iz Evropske unije, blizak pregovorima, koji se proteklih nedelja vode na relaciji Podgorica – Brisel, kaze da bi se, prema predlogu Solane, pitanje konacnog statusa Crne Gore odlozilo za pet godina, a da bi u medjuvremenu federacija nastavila da funkcionise pod imenom Unija Srbije i Crne Gore. Prema tom predlogu, koji se jos uvek razmatra u Podgorici, pored imena drzave, i Savezna vlada dobila bi novi naziv – Koordinaciono telo. Takodje je predvidjeno da pored takozvanog "rotirajuceg mesta" u Ujedinjenim nacijama, Crna Gora dobije pravo na specijalne veze sa Svetskom bankom i MMF-om.

Analiticar i ucesnik u pregovorima eksperata Srbije i Crne Gore koji su nedavno zavrseni, Zoran Lutovac za B92 kaze da mu mogucnost odrzavanja referenduma na kojem bi se gradjani Crne Gore izjasnjavali o predlogu EU, izgleda kao "jako dobro resenje za samog Mila Djukanovica, a mozda i za celu ovu situaciju, jer bi omogucilo da se najpre gradjani Crne Gore izjasne o mogucnosti opstanka zajednicke drzave, a da to, ako se gradjani pozitivno izjasne, ne bude smatrano kao poraz samog Mila Djukanovica. To je jedno od resenja koje vodi racuna o tome da se i vlasti u Crnoj Gori, na neki nacin, amnestiraju, odnosno da im se da izlaz iz ove vrlo neugodne situacije, i na drugoj strani da se postigne sustinski cilj – opstanak zajednicke drzave, jer je procena EU da je ostanak zajednicke drzave u interesu gradjana i Crne Gore i Srbije, i u interesu same evropske zajednice. Izbegava se nesto sto se ne zeli, a to je neizvesnost", kaze Lutovac za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: