MILOSEVIC: ZLOCINI NA KOSOVU SU KAZNJAVANI

Izvor: B92

Petak, 15.02.2002.

19:00

Default images
Cetvrtog dana sudjenja pred Haskim tribunalom, Slobodan Milosevic je priznao da su na Kosovu pocinjeni ratni zlocini, ali je pokusao da dokaze da on licno ne snosi odgovornost za njih. U prilog tome, Milosevic je pokazao dokument kojim je, kako tvrdi, kao vrhovni komandant zabranio delovanje paravojnih formacija na Kosovu. "Sve te naredbe postoje. I sta vi uopste mozete onda da ocekujete da vrhovni komandant ili sef drzave vise uradi od toga? Ima ovde toga o pridrzavanju pravila i propisa Medjunarodnog ratnog prava, obilasku i pruzanju strucne pomoci jedinicama u vezi s tim, upozorenje o punom postovanju odredbi Medjunarodnog ratnog prava. A to sto sam cuo da vlast u Jugoslaviji nece da odaje vojne tajne, jer naredbe su vojna tajna, nek' slobodno oda svaku vojnu tajnu koja mene tereti, ja sam spreman da svakog pogledam u lice. I svaku naredbu, svako uputstvo, svaku direktivu koja tereti VJ i policijske snage Jugoslavije. Zato je ovo sramota!", rekao je Milosevic. On je potom govorio i o zlocinima pocinjenim na Kosovu: "Postoje dokazi o tome da su upravo po tim naredbama za vreme ratnih dejstava i agresije NATO, gde je bilo i pljacke i silovanja i ubistava koje su izvrsili po neki vojnik, cak i po neki oficir nizeg ranga, neki policajac ili neki civil, da se to hapsilo i kaznjavalo, i to po sledecem prioritetu koji je bio dat da bi bili azurni organi koji na tome rade: prvo, ratni zlocini protiv civilnog stanovnistva, clan 142. stav 1. Krivicnog zakonika SRJ, posle toga ubistvo vise lica, ubistvo podmuklo i bezobzirno, ubistvo i saucesnistvo u ubistvu, ubistvo u pokusaju, ubistvo na mah, ubistvo iz nehata, silovanje, silovanje u pokusaju", rekao je Milosevic.

Bivsi predsednik je i zvanicno saopstio da ce sudu predati spiskove svedoka i koristiti pravo da ih ispituje u svojoj odbrani. Milosevic je potom naveo i neke od bivsih i sadasnjih svetskih lidera koje ce pozvati da svedoce u Hagu. "Medju njima ce biti Bil Klinton, Medlin Olbrajt, Gerhard Sreder, Vesli Klark i drugi. Oni ce morati da objasne sadrzaj svojih razgovora sa mnom i kako to da su mi 8 godina davali podrsku, a sada tvrde da je to bilo vreme genocida i zlocina", rekao je Milosevic.

"Spasio sam zivot Rugovi, bebi policajci kupovali pelene"

Slobodan Milosevic rekao je pred Sudskim vecem Haskog tribunala da je u sred rata na Kosovu spasio zivot Ibrahimu Rugovi i njegovoj devetoclanoj porodici da ih ne ubije Hasim Taci. "Spasio sam im zivot, ukljucujuci i jednu bebu kojoj su nasi policajci kupovali pelene, jer sam ih poslao u Italiju da ih ne ubije Hasim Taci. Nasi policajci ubili su na zidu Rugovine kuce atentatora naoruzanog puskom s prigusivacem, koji je nameravao da ga ubije", rekao je Milosevic. On je rekao da je "pozvao Lamberta Dinija i zamolio ga da posalje avion kojim je Rugovina porodica u sred rata prebacena u Italiju". Govoreci o "albanskim ubicama, kriminalcima i narko-mafiji, koji osim Srba ubijaju i Albance", Milosevic je posebno istakao Tacija, kome su, kako je rekao, "njegovi prijatelji dali nadimak Zmija zato sto je trovao svoje neprijatelje".

"Ne zna se koliko je do sada ubio Rugovinih saradnika ubica Taci, saradnik NATO i Veslija Klarka", istakao je Milosevic.

Milosevic o kredibilitetu Karle del Ponte Milosevic je doveo u pitanje kredibilitet Karle del Ponte rekavsi da se ona svesno u optuznici sluzi falsifikatima. On je pozvao sudiju Ricarda Meja da se izjasni o tome da li glavni tuzilac sme i dalje obavlja tu funkciju, posto je, kako Milosevic tvrdi, u uvodnom izlaganju koristila falsifikovane TV izvestaje o logorima u Bosni i masakru u Racku.

Sudjenje Slobodanu Milosevicu bice nastavljeno u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: