O MILOSEVICEVOJ ODBRANI

Izvor: B92

Petak, 15.02.2002.

19:00

Default images
Advokat Rajko Danilovic u izjavi za Radio B92 kaze da svedocenje stranih politicara koje je Milosevic pomenuo nije sasvim izvesno, jer ce o tome odlucivati prvostepeno sudsko vece. "Oni ce biti pozvani jedino ako su zaista u vezi s njegovom odbranom, on mora te svedoke pominjati u kontekstu svoje odbrane, znaci odbrane od nekih cinjenica koje se pominju u optuznici i od nekih radnji koje mu se stavljaju na teret optuznicom. Pominjanje svedoka, svetskih lidera, politicara koji su dolazili, ne znaci obavezno da ce ih on pozvati osim ako to nije ukomponovao u svoju odbranu. Ti svedoci koje on predlaze se ne uklapaju u ovo. Ja bih rekao da je ova njegova odbrana mesavina patetike, arogancije i ljutnje, izrecena jezikom politickog govora, na primer na politickom aktivu SPS u Zagubici. Odbrana je do te mere seseljizovana da joj je jedina izgleda svrha, koliko ja mogu da razumem, okupljanje politickih istomisljenika u zemlji i pokusaj da se vlastita krivica sakrije iza kolektivne krivice srpskog naroda. Optuzeni svojom odbranom pokusava da nastavi da nas svadja s mnogim drzavama u svetu.

Dakle, on se vrlo malo, ili skoro nimalo, ne brani od onoga za sta ga optuzuju, a mnogo vise prica jednu pricu, naivnu, kvaziistorijsku, neuverljivu, o nesrecnom srpskom narodu kome su vekovima cinili zlo i nastavljaju da mu cine", kaze Danilovic.

Vladimir Petrovic iz Advokatske kancelarije Fila, koji je u Hagu branilac u slucajevima Dosen i Jokic, smatra da je Milosevic svojim nastupima u Tribunalu u poslednja dva dana formalno priznao Haski sud.

Posto je Milosevic najveci deo svog izlaganja posvetio posledicama NATO bombradovanja, a ne onom sto mu se stavlja na teret, Petrovic, zamoljen za komentar taktike optuzenog, kaze: "Milosevic se ocigledno opredelio za politicku odbranu. On je resio da iznosi politicke argumente koji ne korespondiraju sa onim sto je sadrzina njegovog optuzenja. On je u poziciji optuzenog i tako ce to biti do kraja. Ne verujem da ce uspeti da nastavi s tim da javnost stekne utisak da se vode dva paralelna postupka. Postupak ce ostati jedan i postupak ce biti protiv Milosevica", rekao je Petrovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: