"MILOSEVIC BI MOGAO DA USPE KADA BI ANGAZOVAO ADVOKATA"

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2002.

19:00

Default images
Ocenjujuci Milosevicevo opredeljenje da tokom sudskog procesa sam sebe zastupa, direktor Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava, Dusan Ignjatovic, govoreci na tribini u Centru za kulturnu dekontaminaciju posvecenoj radu suda, kaze da bivsi predsednik ima sansu samo ako odustane od te strategije. "Mislim da mu je to potpuno pogresna strategija odbrane i mislim da bi mu bilo mnogo pametnije da u ovom trenutku angazuje branioce, jer ovi prijatelji suda su tu samo da bi obezbedili neki balans izmedju odbrane, odnosno njega i tuzioca, i mislim da bi strucna odbrana - a on zaista moze da angazuje najbolje advokate na svetu - bila od pomoci, i da bi imao sansu da na kraju uspe u ovom postupku", ocenio je Ignjatovic.

Matijas Helman, predstavnik Haskog tribunala u Beogradu je na tribini porucio da ce na prostorima bivse Jugoslavije domaca sudjenja biti vrlo vazna. "Tribunal ima ogranicene resurse i pred sudom ce se pojaviti oko 150 ljudi. Tuzilastvo ce do 2004. godine zavrsiti svoj posao, a do 2008.

bi trebalo da budu gotova sudjenja u prvoj instanci, podsetio je Helman.

"Pitanje domacih sudjenja je jako vazno pitanje. Prvo, neke jasne stvari: da Tuzilastvo Haskog tribunala moze da prati domaca sudjenja za ratne zlocine i moze da preuzme slucajeve ako se ispostavi da se postupak zapravo vodi u svrhu zastite okrivljenog od krivicnog gonjenja ili ako se na neki drugi nacin taj postupak ne vodi fer i pravedno.

Apsolutno je jasno da iz ovih sukoba u bivsoj Jugoslaviji ima vise hiljada potencijalno osumnjicenih za ratne zlocine. Naravno, veliki deo njih ne znamo imenom i prezimenom, ali to su zlocini koji ne zastarevaju, i neko ce morati da procesuira te zlocine. Mi se apsolutno nadamo da ce domaci sudovi poceti da ozbiljno rade na tim pitanjima", rekao je Helman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: