DRUGI DAN SUDJENJA MILOSEVICU

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2002.

19:00

Default images
Drugog dana sudjenja u Haskom tribunalu Slobodan Milosevic je dobio rec tek u 15:30, odnosno pola sata pre zavrsetka zasedanja. Kada mu je pruzena prilika da govori, Milosevic je rezignirano upitao: "Da li vi zavrsavate rad u 16:00? Mislim da nema smisla da sada pocinjem i budem prekinut posle pola sata, a 2 dana sam slusao govore tuzbe.

Logicno je da pocnem kada necu biti prekidan", rekao je Milosevic. On je ipak uspeo da ponovi optuzbe na racun Haskog tribunala i posle nekoliko minuta sudija Ricard Mej mu je iskljucio mikrofon. Sudjenje se nastavlja u cetvrtak u 9:00 izlaganjem optuzenog. Tuzilastvo je najavilo i prvog svedoka i zatrazilo da mu sud dozvoli da slusa Milosevicev govor, ali je sudija Mej to odbio.

Milosevicu ce biti potrebna 2 dana da odgovori na navode iz uvodne reci tuzbe, rekao je Milosevicev advokat Dragoslav Ognjanovic. On je potvrdio da ce njegov klijent od sudije traziti da koristi i video-materijal, ali nije otkrio sadrzaj snimaka. Na pitanje da li ovaj Milosevicev potez moze da se tumaci kao njegovo priznanje suda, Ognjanovic je odgovio odrecno, naglasavajuci da je "rec samo o Milosevicevom zelji da iskoristi svaku priliku kako bi obratio svetskoj javnosti".

Tokom drugog dana sudjenja Milosevicu, tuzioci su nastavili obrazlaganje optuznice. Zamenik glavnog tuzioca Haskog tribunala Dzefri Najs je, opisujuci zlocine nad nesrpskim stanovnistvom u Hrvatskoj i BiH, naveo da je Sluzba Drzavne bezbednosti Srbije sprovodila naoruzavanje Srba u Zapadnoj Slavoniji, Krajini i BiH. U tome su, prema njegovim recima, posebnu ulogu imali bivsi sef SDB Jovica Stanisic i njegovog zamenik Franko Simatovic Frenki. Govoreci o oruzanom konfliktu na Kosovu, Najs je posebno istakao ulogu nekadasnjeg potpredsednika Savezne vlade Nikole Sainovica koji je, kako tvrdi Tuzilastvo, bio Milosevicev predstavnik na Kosovu i koji je koordinisao MUP i Vojsku i ostale oruzane formacije.

Najs, a potom i tuzilac Dirk Rajneveld su izneli saznanja koja Tribunal ima u vezi s deportacijom Albanaca tokom NATO bombardovanja. U svojim uvodnim izlaganjima, Najs i Rajneveld izneli su brojne primere zlocina nad ratnim zarobljenicima i civilima dokumentujuci ih fotografijama i filmskim materijalom. Jedan od primera odnosi se na zlocin koji je pocinjen 28. marta u Izbici, opstina Srbica. Tog dana, kako je naveo Rajneveld, srpske snage su opkolile selu o kome su se osim stanovnika nalazile i brojne izbeglice. "Oko 150 starijih muskaraca je dobilo naredjenje da se postroji na glavnom putu, a zenama i deci je naredjeno da odu i to u pravcu Albanije. Muskarce su potom podelili i rekli im da idu u razlicitim pravcima. Preziveli iz jedne grupe kaze da je u njegovoj grupi bilo 33 muskarca i da su ih naterali da idu prema jednoj sumi. Kada su stigli do potoka receno im je da kleknu i skoro odmah su trupe koje su ih vodile otvorile vatru i pobile mnoge od njih. Preziveli iz druge grupe od oko 75 osoba rekao je da su morali da idu prema Vragadolu, da su oposle kratkog vremena naterani da se postroje i ustreljeni su. Dve starije zene su bile previse slabe da bi otisle s glavnim konvojem zena i dece i njih su stavili u prikolicu, koju su potom srpske snage zapalile", navodi tuzilac.

Za razliku od utorka, kako javlja specijalni izvestac Radija B92 Srdjan Predojevic, sudjenje je pratilo znatno manje novinara, a i Milosevic nije delovao zainteresovano kao u utorak, kada je priljezno belezio izlaganja tuzioca. Njegov branilac Dragoslav Ognjanovic rekao je da je tuzba nelogicna i da je dezorijentisana i da zeli da osudi Milosevica pre utvrdjivanja istine. "Prijatelj suda" Branislav Tapuskovic kaze da u recima Tuzilastva ima previse politike, a malo sustine. Advokati u Hagu opominju novinare da onaj novinar koji objavi ime zasticenog svedoka moze u Hagu biti osudjen na kaznu zatvora od 7 godina.

Funkcioner Demokratskog saveza Kosova Nekibe Keljmendi, koja se trenutno nalazi u Hagu kao posmatrac sudjenja, izjavila je novinarima da ce se prijaviti kao svedok protiv Slobodana Milosevica. Njenog muza, poznatog pristinskog advokata Bajrama Keljmendija, i sinove Kastriota i Kustrima pripadnici policije odvedli su iz kuce prve noci NATO bombardovanja. Posle nekoliko dana, njihova tela izresetana mecima nadjena su na benzinskoj pumpi na putu za Kosovo Polje. Nekibe Keljmendi podseca da je njen muz tokom oruzanih sukoba na Kosovu podneo 2 krivicne prijave protiv Milosevica, da je saradjivao s Haskim tribunalom i smatra da je to razlog ubistva. "Samo 2 sata posle pocetka bombardovanja nasu kucu su opkolile jake policijske snage, razbili su vrata i usli u kucu, naterali nas da legnemo. Muza su udarili kundakom puske, a celu kucu pretresli zbog navodne potrage za oruzjem. Onda su ih odveli i streljali na 2 kilometra od Pristine, na putu ka Kosovu Polju", kaze Nakibe Keljemendi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: